İzmir'in süt devrimi yola çıktı:

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ünHer fabrika bir kaledir” sözüyle dile getirdiği anlayış doğrultusunda kırsalda üretimi teşvik etmek ve istihdam olanakları yaratmak için kurulan dev tesisin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı onuruna açılışına Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, bölgenin ve metropolün ilçe belediye başkanları, parti yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer açılışta yaptığı konuşmaya üreticilere seslenerek başlarken, “Burası sadece bir fabrika değil, burası bir kale. Bu kaleyi siz kurdunuz, ellerinizle, alın terinizle. Bu kaleyi gün ağarmadan uyanıp süt sağan o nasırlı eller kurdu. Çatlamış parmaklarıyla tohum serpen cefakar kadınlar kurdu. Burası yemeyip yediren, taşın suyunu sıkan babalarımızın, dedelerimizin kalesi, bu fabrika İzmir’in dağlarını gece gündüz arşınlayan çobanlarımızın eseri. Atalarımız cumhuriyeti nasıl kurduysa işte bu fabrikayı da hep beraber böyle kurduk. Engelleri bir bir aşarak, sabrederek, inanarak…” ifadelerini kullandı.

Başkan Soyer şöyle devam etti: 100 yaşındaki cumhuriyetimiz bizler için 3 büyük anlam taşıyor. Cumhuriyet hakimiyetin kayıtsız şartsız milletimize ait olması demek. Cumhuriyetimiz kadınlarımızın özgürleşmesi, kadın ve erkeğin eşit olması demek. Ve cumhuriyet ekonomik bağımsızlık demek. Atalarımızın ekonomik bağımsızlık için İzmir’de düzenlenen İktisat Kongresi’nden başlayarak dev adımlar atıyor, az zamanda çok büyük işler başarıyor. Fabrikalar kuruyor, tarımı büyütüyor, ülkeyi demir ağlarla örüyor, köy enstitüleri kuruyor, halkın gücüne güç katarak ülkenin gücünü büyütüyor. Bu arada bir müjdeyi daha vereyim. Tarım Okulu’nun da temelini atacağız ve ikinci yüzyıla yeni bir köy enstitüsüyle başlayacağız. Yazık ki bugün 100 yıl sonra köylünün doğdu ata topraklarını köylümüz terk etmek zorunda. Çiftçilerimizin elindeki ürünleri yolları döktüğü, kırsaldaki gençlerimizin şehirlerde karın tokluğuna iş aradığı, kısacası milletin efendilerinin yerinden yurdundan edildiği hazin bir döneme tanıklık ediyoruz. Biz böyle bir dönemde insanımızın sesine kayıtsız kalamazdık, kalmadık. Çiftçimizin, çobanımızın alın terine sahip çıktı. Küçük üreticimizi ve topraklarını muhafaza edecek bir kaledir bu.

Büyükşehir Belediye Başkanı tesis hakkında ise şu bilgileri verdi: Bu cumhuriyet kalesi 17 bin metrekare alanda yükselen 7 bin metrekare alana inşa ettiğimiz, Ege’nin en büyük fabrikalarından biri. Bu devasa tesiste Küçük Menderes Havzası ve diğer bölgelerinden 117 kardeşimizi istihdam ediyoruz. 350 milyon liralık yatırımla hayat bulan fabrikamız günde 100 ton, yılda 36 milyon litreden fazla süt işleyebilir. Bu senede 250 milyon liralık süt işleme kapasitesi demek. Türkiye’de Avrupa Hijyen Belgesi’ne sahip sayılı tesislerden biri. Enerji ihtiyacını güneş enerjisi panelleriyle karşılayacak fabrikamızda atık suyu tarımsal standartlarda kullanılacak şekilde arıtıyoruz. Bu fabrika Mera İzmir projemizde belirlediğimiz 5 bin 117 çobanımızın ürettiği küçükbaş sütün buluşma noktası. Burası İzmir’in çoban haritasının başkenti. Belediye şirketimiz İZTARIM çobanlarımızdan piyasanın 2 katına aldığı sütleri bu fabrikada işliyor. Kooperatifçilerimiz aracılığıyla toplanan sütler burada Bayındır’da İzmirli markasına dönüşüp çok sayıda ürün olarak yetişiyor. İzmir’in özdeğerine katma değer kazandırıyoruz. İzmirli markamız daha şimdiden ABD’den, Kanada’ya ulaştı. Süt Kuzusu projesiyle 30 ilçemizde çocuklarımıza armağan ettiğimiz sütleri artık Bayındır Süt Fabrikamızda üreteceğiz 

Soyer ardında, “Cumhuriyetin 100.yılındayız. Bu fabrikanın ismini 100.Yıl Bayındır Süt İşleme Fabrikası olarak koymaya var mısınız? O zaman bu ismi burada hep beraber koyuyoruz” dedi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı sözlerini şöyle tamamladı: İzmir’in cumhuriyet aşığı insanları, bu şehrin belediye başkanı olma görevini bir onur madalyası olarak göğsüme taktınız. Yaklaşık 5 yıldır omuz omuza İzmir aşkıyla çalışıyoruz. Bu yolda hiçbir zaman mazaret üretmedik, asla yorulmadık. Çünkü aşkla çalışan yorulmaz, gücünü halktan alır. Tıpkı Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk gibi. O yüzden bizim yolumuz Mustafa Kemal’in yoludur. Hep birlikte İzmir’in cumhuriyet kalelerini inşa etmeye devam edeceğiz. 100 yıl sonra cumhuriyetin mirasına, hatırasını sonuna kadar sahip çıkacağız. Heykelini de dikeceğiz Atamızın, fabrikalarını da kuracağız cumhuriyetin ve asla yolunda dönmeden asla O’nun izinden ayrılmadan cumhuriyeti korumaya devam edeceğiz. Size söz eğer bu acayip coğrafyada her taraf yangın yeriyken biz bu topraklarda 100 yıldır kesintisiz barışı yaşıyorsak Mustafa Kemal Atatürk ve O’nun ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ politikası nedeniyledir. O yüzden sonuna kadar sahip çıkacağız. O yüzden anısını asla unutmayacağız, unutturmayacağız.

Başkan Tunç Soyer’in “Mera İzmir” projesi kapsamında çiftçiden alınan sütlerin işlenerek “İzmirli” markasıyla satışa sunulacağı Bayındır Süt İşleme Fabrikası, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İzTarım A.Ş. tarafından işletilecek. 350 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen fabrika, 6 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 18 bin metrekarelik alan üzerine kuruldu. 130 kişinin istihdam edildiği fabrika, günlük 100 ton süt işleme kapasitesine sahip. Bayındır Süt İşleme Fabrikası, 250 milyon TL’lik işlem hacmiyle, yıllık 36 milyon 500 bin litre süt işleyebilecek.

Fabrikanın mandıra grubu ürünlerinde; kaşar, tulum ve feta, beyaz peynir dışında dünya piyasasında marka olmaya aday “İzmir mozzarellası” ve “burrata” gibi katma değeri yüksek peynirler üretilecek. 92. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda ilk kez tanıtılarak beğeni toplayan ve tamamen keçi sütünden yapılan “İzmirli Dondurma” da fabrikada üretilecek.

Fabrikada süt grubu ve mandıra grubu olmak üzere ürünler iki grupta üretilecek. Süt Grubunda UHT Süt Kutu, UHT Süt Poşet ve Pastörize Süt Cam var. Mandıra Grubunda ise İzmir mozzarellası (manda), burrata (manda), beyaz peynir (inek/keçi/koyun), feta peynir (keçi/koyun), kaşar peynir (keçi/koyun/manda), örgü, dil, tulum peyniri (keçi/koyun/manda), kaşkaval/gravyer peyniri (inek/koyun/manda/keçi), dondurma (manda/keçi), kaymak (manda), tereyağı (inek/manda/keçi), yoğurt (koyun/manda), dondurma (keçi) bulunuyor.

0 Yorum

Yorum Gönder