İZMİR

İzmir İtfaiyesinden 2024’te 27 Bin 600 olaya müdahale

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi, 2024 yılı boyunca 16 bin yangın başta olmak üzere toplam 27 bin 600 olaya müdahale etti. Yangınların yüzde 45’i sigara kaynaklı olurken, ekipler 40 can kaybı ve 4,5 milyar TL’lik zararla mücadele etti.

Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, zorlu bir yılı geride bıraktı. 2024’te meydana gelen 16 bin yangın, ekiplerin mesaisinin büyük bölümünü oluşturdu. 7 bin 200 yangının sigara izmariti kaynaklı olduğu belirtilirken, yıl boyunca yaşanan olaylarda 40 kişi hayatını kaybetti, 195 kişi yaralandı ve 4,5 milyar TL’lik maddi hasar oluştu. İtfaiye ekipleri ayrıca binlerce kurtarma operasyonu gerçekleştirerek hayati bir rol üstlendi.

Yangınların bilançosu ağır oldu

2024 yılında çıkan 16 bin yangında 40 kişi yaşamını yitirirken, 195 yurttaş ve 23 itfaiye personeli yaralandı. Yangınlarda 6 bin 500’ü kümes hayvanı olmak üzere toplam 7 bin hayvan telef oldu. Sigara izmariti ve dikkatsizlik, yangınların başlıca nedenleri arasında yer aldı. Yetkililer, bu durumun önüne geçmek için daha fazla bireysel farkındalık çağrısında bulundu.

Kurtarma operasyonlarında hayvanlar ilk sırada

İtfaiye ekipleri, 12 bin kurtarma operasyonuna katılarak 3 bin 500 kez mahsur kalan kediler için, 891 kez evde mahsur kalanlar için ve 651 kez asansör kurtarma için seferber oldu. Ayrıca, 134 olayda yurttaşların parmaklarından çıkmayan yüzüklerin kesilmesi gibi ilginç müdahalelere de imza attılar.

"Gönüllü itfaiyecilik modelini geliştireceğiz"

İtfaiye Daire Başkanı Yaşar Korkmaz, yangınların büyük bir kısmının insan kaynaklı olduğunu vurgulayarak, kırsal alanlarda gönüllü itfaiyecilik modelini geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Korkmaz, “Bu tür yangınların önlenmesi için bireysel önlemler alınmalı. Hep birlikte daha bilinçli bir toplum oluşturabiliriz” dedi.

Müdahale süresinde büyük başarı

Yangın ve Acil Müdahale Şube Müdürü Aydın Mutlu ise kırsal alanlara 8 dakika, yerleşim yerlerine ise ortalama 5 dakika 57 saniyede ulaştıklarını belirtti. Mutlu, bu sürelerin etkili müdahalede önemli bir başarı olduğunu ifade etti.