Ege’nin tarihi ve lezzet durağı İzmir Kınık, yalnızca doğasıyla değil, mutfağındaki eşsiz tatlarla da adından söz ettiriyor. Bu küçük ilçede yüzyıllardır sofraları süsleyen iki geleneksel yemek, Gerdan Tatlısı ve Papaz Yahnisi, misafirlerine unutulmaz bir lezzet deneyimi sunuyor. İşte Kınık’ın dillere destan iki tarifi:
Gerdan tatlısı: Ege’nin tatlı mirası
Koyun gerdanı, kuru meyveler ve sakız aromasının harmanlandığı bu eşsiz tatlı, tatlı severlerin gönlünü fethediyor.
Malzemeler:
- 1 adet koyun gerdanı
- 30 adet kuru kayısı
- 30 adet erik
- 2 adet çubuk tarçın
- 5-6 adet karanfil
- 2 paket damla sakızı
- 1 su bardağı badem
- ½ su bardağı çam fıstığı
- 4 su bardağı toz şeker
Tarif:
- Koyun gerdanının yağlarını temizledikten sonra üzerini geçecek kadar su ile orta ateşte kaynatın. Köpükleri alıp kısık ateşte, kemiğinden ayrılacak kadar pişirin.
- Soğuyan gerdan etlerini kemikten ayırın ve yağ ve sinirlerinden temizleyerek tel tel yapın.
- Haşlama suyunu süzerek etlerin üzerine ekleyin ve kaynatmaya devam edin.
- 24 saat suda beklemiş kayısı ve erikleri ekleyin. Çubuk tarçın, karanfil, badem ve çam fıstığını ilave edin.
- Toz şekeri karıştırarak eritin, ardından dövülmüş damla sakızını ekleyin. Bir süre daha pişirip servis edin.
Papaz yahnisi: Baharatlarla zenginleşen gelenek
Baharatlarla harmanlanan kuzu eti ve arpacık soğanıyla hazırlanan Papaz Yahnisi, Ege mutfağının doyurucu tariflerinden biri.
Malzemeler:
- 500 gr kuzu kavurmalık veya kuşbaşı et
- 40 adet arpacık soğan
- 2 baş sarımsak
- 100 gr tereyağı
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet küp şeker
- 1 çay kaşığı karabiber
- 4-5 su bardağı su
- (İsteğe bağlı) 1 çay kaşığı yenibahar ve tarçın
Tarif:
- Etleri soğuk suda bekletin, ardından suyunu süzün.
- Tereyağını düdüklü tencerede kızdırarak etleri kavurun.
- Arpacık soğan ve sarımsakları ekleyip kahverengi olana kadar kavurmaya devam edin.
- Kaynar suyu ekledikten sonra sirke, baharatlar ve şekeri ilave edin.
- İsteğe göre tarçın ve yenibaharı da ekleyip düdüklü tencerede 25-30 dakika pişirin.
Kaynak: Haber Merkezi