Genç yeteneklerin keşfedilmesine olanak tanıyan ve Türk sinemasına yenilikçi bakış açıları kazandıran İzmir Kısa Film Festivali, bu yıl da uluslararası katılımıyla dikkat çekiyor. Türk ve dünya sinemasından kısa filmleri bir araya getiren etkinlik, sinemaseverlere dopdolu bir program sunmayı hedefliyor.

 Türk sinemasına ve genç yeteneklere destek 

İzmir Kısa Film Festivali, 25 yıllık serüveninde birçok genç yönetmenin kariyerlerinde önemli bir basamak olmuştur. Sinema dünyasına adım atan pek çok yeteneği keşfeden festival, aynı zamanda uluslararası filmleri Türk izleyicisiyle buluşturarak Türk sinemasının global düzeyde takip edilmesine olanak sağladı. Her yıl düzenlenen paneller, atölyeler ve söyleşilerle de İzmir’in sanatsal kimliğine büyük katkılar sunan festival, bu yıl da dünyanın dört bir yanından gelen kısa filmleri sinemaseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

Festival nasıl başlamıştı?

İzmir Kısa Film Festivali’nin temelleri, 1999 yılında Kayhan Kırmızıgül tarafından atıldı. Kırmızıgül, İzmir’de sinema sanatına olan tutkusunu hayata geçirmek ve kısa film yapımcılarına bir platform sağlamak amacıyla yola çıktı. O dönemde kısa film, sinema dünyasında yeterince ilgi görmeyen bir alan olarak hak ettiği değeri bulamamıştı. İlk günden itibaren oluşturduğu özel programlar, atölyeler ve oluşturduğu ulusal ve uluslararası jürilerle nerdeyse türkiyedeki bir çok festivalle yarışır hale getirdi. Bugün Umut Aral, Cenk Demirkıran, Ozan Açıktan, Murat Şeker gibi türk sinemasında  ve televizyon dünyasında önemli bir çok isim adını ilk kez İzmir kısa film festivalinde duyurdu. Ondört yıl aralıksız olarak büyük özverilerle festivali yaşatan Kırmızıgül’ün vizyonu ve çabaları, kısa film yapımcılarına ve genç yönetmenlere alan açarak, festivali bugün uluslararası saygınlığa sahip bir etkinlik haline getirdi.

Kayhan Kırmızıgül’ün 14 yıl süren başkanlığı döneminde festival, her geçen yıl daha fazla ilgi gördü ve kısa film dünyasının önemli buluşma noktalarından biri haline geldi. 2014 yılında Kırmızıgül, bayrağı festival ekibinde uzun yıllar özveri ile görev alan Yusuf Saygı’ya devretti. Saygı, festivalin uluslararası arenadaki yerini daha da pekiştiren yeni projelere imza attı.

Genç kadro ve yenilikçi adımlar

Son on yılda Yusuf Saygı’nın yönetiminde festival, sürekli yenilikçi fikirler geliştiren bir etkinlik haline geldi. Tematik gösterimler, sektöre yönelik atölye çalışmaları ve sinema dünyasının tanınmış isimlerinin katıldığı paneller, festivalin cazibesini artırdı. Özellikle sürdürülebilirlik, kadın hakları, göç ve iklim değişikliği gibi toplumsal ve çevresel temalar üzerine yapılan gösterimler, İzmir Kısa Film Festivali’nin sanatsal içeriğini zenginleştirirken izleyicilere de düşündürücü mesajlar sundu. Akademi Ödülleri’nin belirlediği kriterlere uygun olarak değerlendirdiği ve ödül alan filmlerin Oscar Ödülleri için başvuru yapabildiği, uluslararası alanda gerçekleştirilen 162 festival arasında yer alan İzmir Kısa Film Festivali özellikle bu yıl uluslararası alanda gerçekleştirdiği iş birlikleri ile Türkiye’den kısa filmlerin uluslararası dolaşımlarına katkı sağlamaya devam ediyor. 

İzmir Bayraklı Belediyesi'nden çocuklara verimli ara tatil etkinlikleri! İzmir Bayraklı Belediyesi'nden çocuklara verimli ara tatil etkinlikleri!

Pandemi dönemi ve dijitalleşme

2020’de yaşanan COVID-19 pandemisi İzmir Kısa Film Festivali’ni de etkiledi. Ancak festival, bu zorlu dönemi dijitalleşme adımlarıyla aştı. Yusuf Saygı ve ekibi, festivalin çevrimiçi platformlar üzerinden izleyicilere ulaşmasını sağladı ve festivalin erişim alanını genişletti. Online gösterimler, paneller ve atölyelerle Türkiye ve dünyanın dört bir yanındaki sinemaseverlere ulaşan festival, bu sayede devamlılığını koruyarak büyümeye devam etti.

İzmir’in tanıtımında kilit rol

İzmir Kısa Film Festivali, İzmir’in uluslararası alandaki tanıtımına büyük katkılar sağlıyor. Festivale katılan yabancı sinemacılar, İzmir’in kültürel zenginliklerini keşfederek şehrin turizm potansiyelini artırıyor. İzmir’i dünya çapında bir kültür ve sanat merkezi haline getiren festival, şehrin sanatsal ve turistik gücünü geniş kitlelere ulaştırmaya devam ediyor.

25. yıl kutlamaları ve özel gösterimler

25. yıl onuruna özel gösterimler ve retrospektifler, bu yılın festival programında öne çıkıyor. İzmir Kısa Film Festivali, her zamanki gibi genç yeteneklere destek vermeye devam ederken, sinema sanatının evrensel gücünü İzmir’de bir kez daha gözler önüne serecek. 25. yılında kapılarını açmaya hazırlanan festival, sinemaseverleri eşsiz bir deneyimle buluşturacak.

Deha’nın yönetmeni İzmir Kısa Film Festivali ödüllü yönetmeni: Umut Aral

Son dönemde büyük ilgi gören Deha dizisiyle televizyon dünyasında adından sıkça söz ettiren Umut Aral , kariyerine kısa filmlerle başladı. Umut Aral 2005 yılında 6. İzmir Kısa Film Festivalinde “Çarpışma” filmiyle Altın Kedi Ödülü Almıştı. Aral, özellikle aksiyon ve dram türlerinde ustalaşarak Türk televizyonunun en başarılı yönetmenleri arasında yerini aldı.  Aral, ünlü futbolcu Arda Turan’ın hayatını konu alan Arda belgeseliyle  ve  Netflix’in Türkiye yapımı ilk orijinal dizisi Hakan: Muhafız (The Protector) gibi projelerde yönetmenlik yaparak uluslararası alanda da kendini kanıtlayan Türk sinema ve televizyon dünyasının öne çıkan isimlerinden biri haline geldi.

Kaynak: Haber Merkezi