İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın 180 Günlük Hızlı Eylem Planı çerçevesinde yürütülen Kordon Acil Eylem Paketi çalışmaları, Kordon’da su taşkınlarını önlemeyi hedefliyor. Alsancak Limanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar olan bin 700 metrelik sahil şeridinde, kıyıya paralel geçici bir fırtına duvarı inşa ediliyor. Bu çalışma, olası afetlerin etkilerini en aza indirmek amacıyla başlatıldı.
Geçici fırtına duvarı inşası hızla sürüyor
Alsancak Limanı’ndan başlayan temel kazı çalışmaları hızla ilerlerken, 500 metrelik alanda kazı tamamlanmış ve 350 metrelik beton bariyer döşenmiştir. İnşa edilen 2,40 metre genişliğinde ve 90 cm yüksekliğinde geçici fırtına duvarı, Cumhuriyet Meydanı’na kadar uzanacak. Proje kapsamında, güzergah boyunca 30 sel kapısı oluşturulacak ve denizden gelen suyun kara tarafına geçişi engellenecek.
Dalga tehdidine karşı ek önlemler
Özellikle Cumhuriyet Meydanı kıyısında dalga etkisini azaltmak için kronman duvarı monte edilecek. Ayrıca, bu duvara 600 tahliye deliği açılarak suyun hızlıca drene edilmesi sağlanacak. Bu önlem, kötü hava koşullarında dalga tehdidini minimuma indirmeyi hedefliyor.
Geçirgen-yeşil alan düzenlemesi geliyor
Proje, sadece su taşkınlarını önlemekle kalmayacak, Kordon’da geçirgen-yeşil alan düzenlemesi de yapılacak. Asfalt yüzeyler kaldırılarak, su tutucu bitkiler ile Kordon’un estetik görünümü artırılacak ve iklim krizinin etkileri azaltılacak. Yeşil alanlar tamamlandığında halkın kullanımına açılacak.
Kordon’un 50 yılını teminat altına alacak projeler
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kordon’un geleceğini güvence altına almak amacıyla, kalıcı projeler üzerinde de çalışıyor. 50 yıl boyunca kıyı güvenliğini sağlamak amacıyla bilim insanları ve kıyı mühendisliği uzmanları tarafından hazırlanan bu projeler, Avrupa Birliği ve TÜBİTAK gibi kuruluşlarla iş birliği yapılarak geliştiriliyor. Geçici fırtına duvarı, bu kalıcı proje tamamlanana kadar kıyı güvenliğini sağlamak için yerinde kalacak.