İzmir Körfezi'nde belli dönemlerde gözlemlenen yosun, Bostanlı sahilinin belli kesimlerinde deniz yüzeyinde yeşil örtü oluşturdu. Su üstündeki yosunların çürümesi kirlilik ve kokuya neden olabiliyor. Uzmanlar, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin denizdeki bitkiler için besleyici elementleri artırdığını, hava ve su sıcaklıklarının yükselmesinin de deniz marullarının hızla çoğalmasına etki ettiğini açıklamıştı.
Bostanlı kıyılarında deniz marulunun yeniden artışa geçtiği görüldü. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada "Önceden Nisan ayının sonlarında ve Kasım ayında patlamalar yaşanıyordu. Fakat şu an yılın 12 ayı hava sıcaklığı ortalamanın çok az üstüne çıktığında deniz marullarını görüyoruz. Çünkü deniz çok kirli ve çok doygun. Deniz marulunun sebebi fabrikalardan kirli suyun gelmesidir" demişti.
Körfez çok kirli
İzmir’in Körfezi’nde sıklıkla ortaya çıkan ve halk arasında deniz marulu olarak da bilinen algler yeniden artış gösterdi. Ocak ayında İnciraltı sahilinde de 2 defa görülen deniz marulu, son olarak Karşıyaka’da bulunan Bostanlı sahilinde deniz yüzeyini kapladı. TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, deniz marullarının oluşan kirlilik ve sıcaklığın artması sebebiyle ortaya çıktığını belirtti. Son yıllarda yaşanan deniz marulu patlamalarının sürpriz olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, "Körfez özellikle 2012’den sonra doygunluğa erişmeye başladı. Böylelikle yavaş yavaş deniz marulları da patlamaya başladı. Önceden nisan ayının sonlarında ve kasım ayında patlamalar yaşanıyordu. Fakat şu an yılın 12 ayı hava sıcaklığı ortalamanın çok az üstüne çıktığında deniz marullarını görüyoruz. Çünkü deniz çok kirli ve çok doygun" diye konuşmuştu. Doğan Yaşar, "Sıcaklık ve besin elementleri artınca çok daha büyük verimlilik yaşarız ama besin değerleri bu kadar çok artınca da maalesef ters tepki yapar. Hala iç derelerden buraya müthiş bir kirlilik akıyor. Ocak ayında biraz sıcaklık arttı ve 2 defa art arda patlama yaşandı. Buradaki deniz marulunun tek olayı özellikle fabrikalardan kirli suyun gelmesidir" ifadelerine yer vermişti.
Jeokimyacı ya da biyokimyacılar ile çalışılmak zorunda
Prof. Dr. Doğan Yaşar fabrika atıklarıyla ilgili de konuşmuştu ve şunları söylemişti; "2002 yılında bütün arıtmalar çalıştırıldı ve denizde müthiş bir mavilik görüldü. Halkapınar’da piknik bile yapıldı. 2007 yılında derelerin altını betonlaştırmaya başladılar. Körfez yeniden kokmaya başladı. Geçtiğimiz sene tüm zamanların en büyük balık ölümleriyle karşı karşıya geldik. Burada yapılması gereken, jeokimyacı ya da biyokimyacılar ile çalışılmak zorunda. Uzmanlarla çalışılmadığı sürece biz bu sıkıntıları daha çok çekeriz."
Çiğli Arıtma Tesisi'nde sona gelindi, Özgür Özel açılışa gelecek
Öte yandan İzmir’in en önemli atık su arıtma yatırımlarından birisi olan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. faz inşaat çalışmaları bitti ve tesis 28 Nisan'da açılacak. Mevcut 4. faz inşaatının tamamlanmasıyla birlikte tesisin günlük 605 bin metreküp olan arıtma kapasitesinin 820 bin metreküpe çıkacak, 4. faz yatırımının ardından yağmurlu zamanlarda oluşan fazla atık su debisinin de yönetilecek. Bu sayede mevcut 3 fazdaki bakım onarımın da rahatlıkla yapılmaya başlanacak. Ayrıca blower binası ve idari binaların inşaatları tamamlandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4. Fazının bittiğini ve test sürecine girdiğini geçtiğimiz günlerde açıkladı. Tesisin 28 Nisan'da açılacağını duyuran Tugay, açılışa CHP lideri Özgür Özel'i de davet ettiğini dile getirdi. Karabağlar'a yapılması planlanan atık su arıtma tesisi hakkında da konuşan Tugay, "Bir dosya açılmış ve bunda sürecin adım adım takip edilmesi gerektiği yazıyor. Yapıldı ve beklediğimiz itirazlar geldi. O itirazları haklı görerek projeyi iptal edeceğiz" dedi. Tugay, "Çiğli 4. Fazı yakında açıyoruz çok mutluyuz. 28 Nisan günü çevre düzenlemesiyle birlikte hazır hale gelecek. Körfez açısından çok önemli bir yatırım ve çok uzun süredir tamamlanması bekleniyordu. Bittiği zaman Türkiye'nin en büyük arıtma tesisi olacak" dedi. Tamamlanan projelere ilişkin bilgi veren Başkan Tugay, "Birkaç tane daha başka büyük proje var. Emiralem'de ve Seyrek'te altyapı projelerini tamamladık. Biri 300-400 milyon biri 500-600 milyon bedelinde maliyetleri olan büyük ve uzun yıllardır bekleyen işlerdi. Bunlar bitirildi. Gaziemir Sarnıç üst karayolu köprüsü bitti. Şu anda onun da sadece korkulukları ve peyzaj düzenlemesi yapılıyor. Onu da 23 Nisan'dan sonra en yakın fırsatta hizmete açacağız" açıklamasında bulundu.
İzmir Körfezi'nin eski, güzel günlerine dönmesi ise İzmir halkının en büyük umudu. Çünkü İzmir demek körfez demek.