İZMİR

İzmir Körfezi için çözüm ne? Uzmanı açıkladı!

İzmir Körfezi'nde son dönemde artan balık ölümleri ve kötü koku, kimyasal ve biyolojik kirlilik . Olayla ilgili konuşan Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, "Temiz deniz suyunun körfeze basılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Loading...

Abone Ol

İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümleri ve kötü koku bölge halkını endişelendiriyor. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, körfezdeki balık ölümlerinin ve kötü kokunun kimyasal ve biyolojik kirlilikten kaynaklandığını belirterek, ileride insan sağlığını tehdit edebilecek ciddi sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

Akıntı yetersiz kalıyor

Körfezde birikmiş çamurun bakteriyel ve kimyasal yükü, fermantasyon sonucu atmosfere yayılan gazların kötü kokuya neden olduğunu açıklayan Tanrıkul, iç körfezin yetersiz akıntı nedeniyle temizlenemediğini vurguladı. Bayraklı ilçesinde sahile vuran ölü balıklar, körfezdeki oksijen seviyesinin düşmesiyle balıkların yaşam mücadelesinin zorlaştığını gösteriyor.

Temiz su basılması gerekiyor

Tanrıkul, arıtma tesislerinin kapasitesinin artırılması ve daha fazla tesis kurulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, dış körfezden temiz su basılarak ekosistemin yeniden canlandırılması ve doğal çözümlerle körfezin temizlenmesi için öneriler sundu.

Bir an önce harekete geçilmeli

İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin azaltılması için hem yerel yönetimlerin hem de devlet birimlerinin harekete geçmesi gerektiği, aksi halde çevre felaketinin devam edeceği belirtiliyor.