İzmir’in Balçova ilçesindeki Çakalburnu Lagünü, deniz yosunlarının (ulva) aşırı çoğalması nedeniyle yeşil bir tabakayla kaplandı. Flamingolar başta olmak üzere birçok kuş türüne ev sahipliği yapan lagündeki bu durum, bölgedeki ekolojik dengeyi tehdit ediyor. Uzmanlar, yosunların aşırı çoğalmasının nedeninin denizdeki azot ve fosfor artışı olduğunu belirtiyor.

Prof. Dr. Ergün Taşkın'dan açıklama

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergün Taşkın, deniz yosunlarının çoğalmasının temel nedeninin endüstriyel ve tarımsal faaliyetlere bağlı su kirliliği olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Taşkın, “Azot ve fosfor gibi besleyici elementlerin denize girişini önlemek için atık suların iyi şekilde arıtılması gerekiyor. Bu tür fırsatçı yosunlar, güneşli havalarda ve deniz suyu ısındığında hızlıca çoğalabiliyor. Ancak öldüklerinde çevrede kötü kokuya sebep olabiliyorlar” dedi.

Körfez Yosun4

"Deniz yosunlarının çoğalması deniz ekosistemine zarar veriyor"

Deniz yosunlarının aşırı çoğalmasının deniz ekosistemine zarar verdiğini belirten Taşkın, temizleme çalışmalarının yanı sıra yosunların üremesine neden olan kirlilik kaynaklarının ortadan kaldırılmasının gerekliliğini vurguladı.

İzmir'de 26 adrese silah kaçakçılığı operasyonu düzenlendi: 15 şüpheli gözaltında! İzmir'de 26 adrese silah kaçakçılığı operasyonu düzenlendi: 15 şüpheli gözaltında!

Körfez Yosun3

Flamingoların cenneti tehlikede

Yosun tabakasının kapladığı Çakalburnu Lagünü, flamingolar dahil birçok kuş türü için önemli bir yaşam alanı. Ancak bu ekosistem, yosunların oluşturduğu olumsuz etkiler nedeniyle tehdit altında. Uzmanlar, bölgedeki biyolojik çeşitliliğin korunması için acil eylem planlarına ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Körfez Yosun

Kaynak: AA