İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) ev sahipliğinde Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleştirilen "Körfezin Geleceği İzmir'in Geleceği" çalıştayında, İzmir Körfezi’nde artan kirlilik ve kötü kokular ele alındı. Çalıştayda akademisyenler, çevre uzmanları ve belediye yetkilileri bir araya gelerek kirliliğin nedenlerini ve çözüm yollarını tartıştı.
“Yüzülebilir olmaktan uzak"
İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, körfezdeki mevcut durumun kritik seviyede olduğunu vurgulayarak, "Bu kriz başladığından beri sorunun çözümü için ciddi bir arayış var. Ancak körfezde yüzülebilir kalite değerlerini sağlamak için oldukça uzağız. Melez ve Bayraklı bölgelerinde ark birikmesi sonucu körfezin geneline yayılan koku problemiyle karşı karşıyayız" dedi.
Çiğli Arıtma Tesisi ve diğer projeler
Erdoğan, İZSU'nun devam eden projelerine dair de önemli bilgiler paylaştı:
- Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi: Revizyon çalışmaları %95 seviyesinde tamamlanmış durumda. 4. fazın Nisan 2024’te işletmeye alınması planlanıyor.
- Yağmur Suyu Ayrıştırma Projesi: Alsancak bölgesinde 6 Aralık’ta ihale süreci tamamlanacak.
- Tarama Çalışmaları: Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi ve Mavişehir Balıkçı Barınağı çevresinde toplam 2,5 milyon metreküp tarama yapılacak. Bu süreç, 6 ay içinde tamamlanacak.
Yol haritası belirleniyor
Çalıştayda, İzmir Körfezi’nin eski temiz günlerine dönmesi için bilimsel veriler ışığında yol haritası belirlenmesi gerektiği vurgulandı. Körfezin yeniden yüzülebilir hale gelmesi için arıtma sistemlerinden altyapı projelerine kadar geniş bir çerçevede planlamaların sürdüğü belirtildi.