Türkiye’nin en önemli kestane üretim merkezlerinden biri olan İzmir’in Ödemiş ilçesinde, üreticiler bu yıl erkenci kestane hasadına büyük umutlarla başladı. Özellikle Kemer Mahallesi'nde kara aşı cinsi ürünlerin toplanmasına başlanan hasatta, üreticiler geçen yıla göre daha yüksek rekolte bekliyor. Üretilen kestaneler hem iç pazara sunuluyor hem de Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Zorlu hasat süreci başladı

Kemer Mahallesi’nde üreticiler, kestane ağaçlarına tırmanarak sırıklarla kestane kozalaklarını düşürüyor. Toplanan kestaneler çuvallanarak, meyvelerinin ayrılması için kuyulara gömülüyor. Kara aşı kestanesinin ardından sarı aşı ve bellombol cinsleriyle devam edecek hasat süreci, yaklaşık 2,5 ay boyunca sürecek.

Yüksek verim beklentisi

Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, bu yıl kestane kalitesinin ve veriminin yüksek olduğunu belirtti. Kocaağa, kestanenin tadı ve boyutlarıyla hem iç pazarda hem de ihracatta tercih edildiğini, bu yıl fiyatların da beklenen seviyede olmasını umduklarını dile getirdi.

İhracatın belirleyici rolü

Kestane üreticilerinden Umut Şahin, bu yıl hasadın hareketli başladığını ve verimin güzel olduğunu ifade etti. Şahin, ihracatın özellikle İtalya ve Arap ülkelerinden gelen talebin artmasıyla fiyatlar üzerinde önemli bir etkisi olacağını söyledi.

2025'e vergilerle giriyoruz: Kar paylarındaki stopaj yüzde 15'e yükseltildi 2025'e vergilerle giriyoruz: Kar paylarındaki stopaj yüzde 15'e yükseltildi

Riskli bir meslek

Kemer Mahallesi Muhtarı ve aynı zamanda kestane üreticisi olan Birol Bozakın, yüksek ağaçlardan kestane toplamanın zorlu ve riskli olduğunu belirtti. Bozakın, üreticiler için kazasız, belasız ve bereketli bir sezon temennisinde bulundu.