İzmir Şehir Hastanesi, 2024 yılında büyük bir başarıya imza atarak 147 bağışçıdan kök hücre topladı ve Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKKÖK) paydaşları arasında birinci sırada yer aldı. Hastanenin Terapötik Aferez Merkezi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Zehra Narlı Özdemir, bağış toplama çalışmalarının İzmir halkının duyarlılığı ve hastanenin donanımlı altyapısının etkisiyle bu seviyeye ulaştığını belirtti.
"İzmir ve Ege Bölgesi halkının duyarlılığı çok önemli"
Doç. Dr. Zehra Narlı Özdemir, kök hücre bağışı toplama çalışmalarının geçmişte Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapıldığını, ancak İzmir Şehir Hastanesinin hizmete girmesiyle birlikte bu çalışmalara burada devam ettiklerini açıkladı. Özdemir, İzmir ve Ege Bölgesi halkının kök hücre bağışına olan duyarlılığının başarının önemli bir parçası olduğunu vurguladı.
"147 hayata dokunduk, 17 kök hücreyi yurt dışına gönderdik"
Özdemir, 2024 yılında toplamda 147 bağışçıdan kök hücre toplandığını ve 17 kök hücrenin yurt dışına gönderildiğini belirtti. Finlandiya, Kanada, ABD, Fransa ve İtalya gibi ülkelerle yapılan uluslararası iş birliği ile yapılan bağışların kalitesinin onaylandığını da ifade etti.
"Kök hücre bağışı işlemi kolay ve zararsız"
Kök hücre bağışının işlem süreci hakkında bilgi veren Özdemir, bağışçılara kök hücrelerini toplamak için uygulanan aşılama ve aferez yöntemlerinin güvenli olduğunu, bağışçının sağlık durumunun sürekli olarak takip edildiğini kaydetti. Kök hücre bağışının, kan bağışı işlemine benzer şekilde sadece 4,5 saat sürdüğünü belirtti.
Bağışçılar için kimlik ve sağlık bilgileri gizli tutuluyor
Bağışçıların kimlikleri ve sağlık bilgileri hakkında herhangi bir gizlilik ihlali olmadığını vurgulayan Özdemir, her bağışçının bilgilerini koruduklarını ve yalnızca eşleştirme sağlandığında bağışçıya ulaşarak onay aldıklarını söyledi.
"Herkesin yapabileceği bir iyilik"
35 yaşındaki bir bağışçı, kök hücre bağışı yapma sürecini anlatarak, bunun "anlatılamaz bir deneyim" olduğunu belirtti. 2019 yılında kan vererek TÜRKKÖK sistemine dahil olduğunu ve kendisine ulaşılarak kök hücresinin bir hasta ile uyumlu olduğu bilgisinin verildiğini söyledi. Bağışçı, kök hücre bağışının zorluğu olmadığını ve herkese faydalı olabilecek bir iyilik olduğunu ifade etti.