Belevi Anıt Mezarı, tarihi dokusu ve mimarisiyle Helenistik dönemin önemli yapılarından biri. Efes’e 14 kilometre uzaklıkta, MÖ 301 yılında inşa edilen bu mezar, zamana meydan okuyan detaylarıyla göz kamaştırıyor.

Belevi Anıtı

Tarihi ve değişen hikâyesi

Başlangıçta Efes Kralı Lysimachus için inşa edilen Belevi Anıt Mezarı, Lysimachus’un ölümünden sonra başka bir hükümdar için kullanıldı. Seleukos İmparatorluğu’nun kurucusu I. Seleucus Nicator’un torunu II. Antiochus Theos, MÖ 246’da bu anıt mezara defnedildi. Lysimachus’un dramatik ölümü ve Selevkos İmparatorluğu’nun yükselişi, bu yapının kaderini değiştiren önemli tarihi olaylardan sadece birkaçıydı.

Halikarnas Mozolesi’nden ilham alan mimari

Belevi Anıt Mezarı’nın mimarisi, Halikarnas Mozolesi’ni anımsatan görkemli detaylarla dolu. Tam bir kare şeklinde oyulmuş 29x29 metre ölçülerindeki kaidesi ve dorik tarzdaki kolonları, yapının estetik zenginliğini ortaya koyuyor. Piramit şeklinde yükseldiği düşünülen çatı bölümü, mezarın sahibinin heykeliyle taçlandırılmıştı.

İzmir Torbalı'da balık sezonu beklentilerin altında! İzmir Torbalı'da balık sezonu beklentilerin altında!

Belevi

Günümüzde Belevi Mozolesi

Mezar odasında bulunan lahit ve dekorasyon parçaları bugün Selçuk Müzesi’nde sergilenmektedir. Ayrıca İzmir Müzesi’nde de griffin ve kentaur temalarını işleyen fresklerden bazıları görülebilir. Yapının bu eserleri, Helenistik dönemin sanatsal ve kültürel zenginliğini yansıtıyor.

Belevi Anıt Mezarı, tarihi detayları ve görkemli yapısıyla geçmişin kapılarını aralayan, İzmir’in saklı hazinelerinden biri olmaya devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi