Bu nefis yemeğin en belirgin özelliklerinden biri, İzmirlilerin enginarın sadece çanak kısmını değil, yapraklarını da kullanarak yemeği zenginleştirmeleridir. Ayrıca enginarın kararmaması için özel bir ayıklama yöntemi bulunur. Bu tarifte, hem lezzetli hem de sağlıklı bir zeytinyağlı enginar yemeği yapmak için gereken malzemeler ve adımlar sıralanmıştır.
Zeytinyağlı enginar yemeği malzemeleri:
4 adet taze enginar
1 adet kuru soğan veya 4-5 dal taze soğan
1 demet dereotu
2 adet limon
1 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1-1,5 bardak sıcak su
Tuz (isteğe bağlı)
Zeytinyağlı enginar yemeği tarifi:
Enginarın sap kısımları dipten kesilir. Dış yüzeydeki sararmış ve sert yapraklar temizlenir. Enginarın en dıştaki yaprakları, sarı renkli olanlar görünene kadar ayıklanır. Enginarın sivri uçlu yaprakları, en alttaki yaprağın hizasında kesilir. Enginar, ortadan ikiye kesilir ve orta kısmındaki tüylü kısmı bir kaşık yardımıyla temizlenir.
Ayıklanan enginarlar kararmaması için hemen limonla ovulur. Limon sıkılmış ve bir kaşık un eklenmiş su dolu bir kaba yerleştirilir. Diğer enginarlar da aynı şekilde temizlenip, bu suya eklenir. Bu sırada soğanlar doğranır ve kavrulmaya başlanır.
Ayıklanan enginarlar sudan çıkarılır ve kavrulmuş soğanlarla karıştırılır. Enginarlar soğanla birlikte tencereye alınır ve yaklaşık 5 dakika kadar karıştırarak sarartılır. Enginarlar sarardıktan sonra, üzerine sıcak su, yarım limon suyu ve tuz eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır ve kaynamaya bırakılır. İlk etapta hızlı ateşte kaynadıktan sonra, ocağın altı kısılır ve enginarlar yaklaşık 30 dakika kadar pişirilir.
Afiyet olsun
Enginarın pişip pişmediğini, yapraklarından birini çekerek anlayabilirsiniz. Eğer yaprak kolayca koparsa, yemeğiniz pişmiş demektir. Pişen enginar yemeğinizin üzerine ince doğranmış dereotu serpilir ve servis edilir.