İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Menemen Belediyesi mülkiyetinde bulunan ve tarihi kalıntılar barındıran bir parseli 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescilledi. Bölgedeki kazı çalışmalarında Roma ve özellikle Erken Tunç Çağı’na ait önemli bulgulara ulaşıldı.

5 yıllık kazı çalışmaları sonuç verdi

Uzmanların yaklaşık 5 yıldır sürdürdüğü arkeolojik kazı ve araştırmalar neticesinde, Roma dönemine ve özellikle Erken Tunç Çağı’na ait yerleşim tabakaları tespit edildi. Elde edilen arkeolojik veriler üzerine, söz konusu alanın korunması gerektiği değerlendirildi.

Menemen Sit2

224 ada 11 parsel Sit alanı oldu

Menemen Belediyesi’ne ait olan 224 ada, 11 numaralı parsel, İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla kısmen 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan edildi. Karar, 25 Nisan tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İzmir dahil 17 ilde dev dolandırıcılık operasyonu: 160 şüpheli yakalandı! İzmir dahil 17 ilde dev dolandırıcılık operasyonu: 160 şüpheli yakalandı!

Rapor yayımlandı

Yayımlanan raporda şu ifadeler yer aldı:

"Sit alanı, İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 09.04.2014 tarihli ve 5049 sayılı kararıyla 1.Derece Arkeolojik sit ilan edilen ve "Panaztepe Yeni Kazı Alanı” olarak tanımlanan Erken Tunç Çağı mimari kalıntıları ve yerleşim düzenine ilişkin buluntular veren 226 ada 1 parselin batısında yer almaktadır. Taşınmaz yüzeyinde aşınmış vaziyette seramik parçalarına rastlanılmıştır.Panaztepe Kazısı Başkanlığının Kurul Müdürlüğü hitaplı 30.09.2024 tarihli yazısında Panaztepe Kazısı heyet üyeleri arasında yer alan Prof. Dr. Ertuğ ÖNER başkanlığında Panaztepe Yeni Kazı Alanı ve çevresinde 2018 yılından beri yapılan jeomorfoloji, paleocoğrafya ve jeoarkeoloji çalışmaları çerçevesinde adı geçen parselde 2020 yılında sondaj çalışmalarının yapıldığı, yazı eki haritada belirtilen noktada 14 metreye ulaşan sondaj çukurunun açıldığı, 1.metreden 7.metreye kadar aralıklarla seramik parçalarını ve yapı elemanlarını içeren kültür katmanları ile karşılaşıldığı, bunun yanın sıra aynı ekip tarafından Yeni Kazı Alanı olarak adlandırılan 1. Derece Arkeolojik sit alanının kuzey ve batısında yüzey taramasının yapılarak yerleşim alanlarının muhtemel sınırlarının belirlendiği; bu araştırmaya göre 70 metreye kadar yerleşim sınırlarının uzadığını söylemenin mümkün olduğu, yüzey taramasında seramik ve pithos parçalarının görüldüğü; bunun yanı sıra söz konusu tarla ve bunun yanı sıra söz konusu tarla ve Yeni Kazı Alanı arasında bulunan su kanalının kesitinde pithos parçaları ile mimari yapılara ait olabilecek taşlar ile yüzeyde seramik parçalarının gözlendiği, tüm bu veriler neticesinde 5 yıldır kazı çalışmaları sürdürülen Yeni Kazı Alanında Roma ve özellikle Erken Tunç Çağı'na ait yerleşim tabakaları ile ilgili çok önemli verilere ulaşıldığı belirtilmiştir."

Kaynak: Haber Merkezi