Sabancı Holding’e bağlı EnerjiSa’nın İzmir ve Aydın sınırında hayata geçirmek istediği rüzgar enerji santrali (RES) projesi kapsamında ormanlık alanda ağaç kıyımı başladı. Proje çerçevesinde en az 2 bin ağacın kesileceği belirtilirken, ilk adım olarak şalt merkezinin kurulacağı bölgede iş makineleri çalışmaya başladı.
Danıştay kararı bozdu
EnerjiSa tarafından Aydın’ın Germencik ve İzmir’in Tire ilçelerinde yapılması planlanan Dampınar RES ve Mobil Kırma Eleme Tesisi Projesi, bölge halkının ve Tire Belediyesi’nin açtığı dava sonucunda Aydın 1’inci İdare Mahkemesi tarafından durdurulmuştu. Mahkeme, projenin çevresel etkilerini dikkate alarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verdiği ÇED olumlu kararını iptal etmişti.
Mahkeme kararında; proje kapsamında dikilecek direklerden birinin tarım arazisine denk geldiği, türbinler arasında inşa edilecek yolların incir ve zeytin bahçeleri içinden geçeceği ve tesisin güney sınırında dikili tarım alanlarının bulunduğu ifade edilmişti. Ayrıca, dönen kanatların başta arılar olmak üzere tozlaşmada görevli böcek popülasyonuna zarar vereceği, dolayısıyla verimliliğin düşeceği vurgulanmıştı. Mahkeme, projede oluşacak habitat kaybı ve parçalanmasının nasıl telafi edileceğine dair bir plan sunulmadığına da dikkat çekmişti.
Ancak şirket bu kararı temyize taşıdı. Yargı süreci sonucunda Danıştay 4. Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarak ÇED olumlu kararını hukuka uygun buldu. Karar, üçe karşı iki oyla alındı.
İş makineleri sahaya girdi, ağaçlar kesilmeye başlandı
Danıştay’ın kararıyla birlikte şirket çalışmalara hız verdi. Şalt merkezi için belirlenen alana iş makineleri ve kamyonlar getirildi. Ağaç kesimleri başlarken, proje dosyasındaki bilgilere göre türbinlerin kurulumu ve yolların inşası için en az 2 bin ağacın kesileceği öngörülüyor.
Tanıtım dosyasına göre projede 11 türbinin dikilmesi planlanıyor. Kapıkaya ve Kartal Devlet Ormanları sınırları içinde kalan alan, 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planında orman, mera ve tarım arazisi statüsünde yer alıyor. Proje alanının çevresinde tarlalar, incirlikler ve zeytinlikler bulunuyor.
Koruma altındaki türler tehlike altında
Alan yalnızca tarım ve orman açısından değil, biyolojik çeşitlilik bakımından da kritik öneme sahip. Proje sahasında 14 endemik bitki türü ile koruma altındaki hayvan türleri yaşıyor. Bu türler, Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) ve Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi kapsamında koruma altında.
Ayrıca projede yer alan 10 türbin, Neşetiye Barajı’nın uzun mesafeli koruma alanı içinde kalıyor. Bu baraj, bölgenin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılıyor.
Sit alanı ve arkeolojik varlıklar da tehlikede
Proje sahası için daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla acele kamulaştırma kararı verilmişti. Ancak ÇED sahasında, arkeolojik buluntular da yer alıyor. Şalt merkezinin yalnızca 110 metre uzağında, 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanı bulunduğu tespit edilmiş durumda.
Ege'de Sonsöz