Kemeraltı’nda kuyumculuk yapmaya 7 yaşında başlayan Hasan Var, 14 yaşında memleketi Erzincan’da bakırcılığı öğrendi. Bakır tava, tencere gibi ürünlere talebin azalmasıyla birlikte bakırı takıya dönüştüren Var, kuyumculukla bakırcılığı birleştirerek mesleğine değer katmaya devam ediyor. Var, "Artık bakırdan taşlı bilezik, kolye, yüzük yapıyorum" diyerek çalışmalarını sürdürüyor.

Bakırcılığın Yok Olma Tehlikesi

Bakırcılığın yok olma tehlikesi

1995 yılından sonra bakırcılığın yok olmaya yüz tuttuğunu belirten Var, bu mesleği yapanların sayısının giderek azaldığını vurguluyor. "Eskiden ciddi paralara çalışıyorduk, ama şimdi öyle değil. Bu işi yapan 8-10 kişi kaldı" diyen Var, mesleğin kaybolmasına üzülüyor.

Bakır takıların sağlığa olan faydalarını dile getiren Var, "Bakır bilezik hem negatif elektriği alır hem de kireçlemeyi önler" dedi. Hasan Var, bakır takıların vücuda zarar vermediğini ve tamamen yerli üretim olduklarını vurguladı.

İzmir’de yangınların ardından üreticiye destek Cemil Tugay’dan İzmir’de yangınların ardından üreticiye destek Cemil Tugay’dan

Mesleğine Devam Etme Kararlılığı

Mesleğine devam etme kararlılığı

Hasan Var, sanatının kaybolmasına üzülse de yaşadığı sürece mesleğini sürdürmeye kararlı. "Yaşım elverdikçe devam edeceğim. Çünkü başka mesleğim, emekliliğim yok" diyen Var, bu geleneğin yaşatılması için daha fazla desteğe ihtiyaç olduğunu ifade ediyor.

Kaynak: DHA