Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı tarafından, benlerin teşhis ve tedavisindeki doğru yaklaşımları vurgulamak amacıyla “Tüm Branşlardaki Hekimler ve Toplum için Benlere Yaklaşım ve Ben Tedavisi Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyum, EÜ Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi’nde gerçekleşti.
Toplantıya, EÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Burcu Barutçuoğlu, Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Tahir Atik, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhun Özyurt ve çok sayıda akademisyen, sağlık çalışanı ve öğrenci katıldı. Programda, benler hakkında yanlış bilgilerin önüne geçilmesi ve doğru farkındalığın artırılması hedeflendi.
“Farkındalık için büyük bir fırsat”
Sempozyumun toplum sağlığı açısından önemine dikkat çeken Prof. Dr. Burcu Barutçuoğlu, “Ege Üniversitesi olarak toplum bilincini artırmayı ve sağlıklı yaşam anlayışını yaygınlaştırmayı önemsiyoruz. Bu etkinlik, halkın benlere dair doğru bilgiye ulaşması için büyük bir fırsat. Sağlık odaklı çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
“Yanlış uygulamalar ciddi tehlikeler doğuruyor”
Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Işıl Karaarslan, sosyal medyada yayılan yanlış bilgilere ve bu durumun insan sağlığını tehdit ettiğine vurgu yaparak, “Doğru bilgileri topluma ulaştırmak ve farkındalık yaratmak istiyoruz. Ben tedavisi, uzmanlık gerektiren bir alandır ve yetkisiz kişilerin uygulamaları tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Bu sempozyum, bu konudaki yasal düzenlemelerin oluşturulmasına da katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
“Ben tedavisi istismara açık”
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhun Özyurt, ben tedavisinde uzman olmayan kişilerin yaptığı uygunsuz müdahalelere dikkat çekerek, “Dermatologlar ve plastik cerrahlar dışındaki hekimlerin bu alanda çalışması yasal değildir. Bu tür istismarları en aza indirmek için üniversitelerle iş birliğimizi sürdüreceğiz” dedi.
Hekim ve halk oturumları düzenlendi
Sempozyum kapsamında uzman hekimler, “Benlere doğru yaklaşım”, “Deri lezyonlarına lazer tedavisi” ve “Ben tedavisinde malpraktis” gibi konuları tartıştı. Halk oturumunda ise benlerin risk durumu, lazer tedavisinin güvenliği ve topluma doğru bilgilerin nasıl aktarılması gerektiği konuları ele alındı.
Etkinlik, deri kanserinin erken teşhisi ve ben tedavisinde doğru yaklaşımların yaygınlaştırılması açısından büyük önem taşıdı.