İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan İzmir Çocuk Meclisi, kentte yaşayan çocukların yaşamlarını doğrudan ya da dolaylı etkileyen konularda söz sahibi olmalarını sağlıyor. Aldıkları kararları belediye yetkililerine ileten çocuklar, geri bildirim almanın ve fikirlerinin projeye dönüşmesinin mutluluğunu yaşıyor.
Çocuk Meclisi fikir üretiyor, Büyükşehir uygulamaya koyuyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, çocukların kent yönetiminde aktif rol alabilmesi amacıyla İzmir Çocuk Meclisi’ni hayata geçirdi. Meclis bünyesinde komisyonlar oluşturan çocuklar, çeşitli alanlarda beyin fırtınası yaparak fikirler geliştiriyor. Mecliste alınan kararlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Dostu Kent Koordinasyon Komisyonu aracılığıyla ilgili birimlere iletiliyor. Projelerle ilgili geri bildirimler ise doğrudan çocuklara yapılıyor. Böylece çocuklar, fikirlerinin değerlendirildiğini ve önemsendiğini görerek kendilerini değerli hissediyor.
“Çocuklara doğrudan geri bildirimde bulunuluyor”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Çocuk Hakları Birimi Sorumlusu Deniz Kesimler Çakal, “Nisan ayında İzmir Çocuk Meclisi komisyon toplantılarının 6’ncısını gerçekleştiriyoruz. Bu toplantılarda çocuklar, kente dair fikirlerini paylaşıyor, beklentilerini dile getiriyor. Çocuk Çalışmaları ve Eğitim Destekleri Şube Müdürlüğü olarak bu fikirleri arşivliyoruz. Ayrıca çocukların kararlarının hayata geçmesi için Çocuk Dostu Kent Koordinasyon Komisyonu’nu kurduk. Bu komisyon, ilgili daire başkanlıklarına çocukların kararlarını iletiyor. Daireler de çocuklara doğrudan geri bildirimde bulunuyor. Böylece çocuklar, aldıkları kararlarla örtüşen hizmetlerle birebir tanışma fırsatı buluyor” dedi.
“Çocuk katılımının çok önemli bir basamağı”
Çocukların geri bildirimler karşısında duyduğu mutluluğu paylaşan Çakal, “Geçtiğimiz günlerde açılan Konak Metro Kütüphanesi, çocukların önerdiği projelerden biriydi. Ayrıca okulda beslenme konusunda akranlarının yaşadığı zorlukları gündeme getirdiler. Bu konuda çalışma yapılırken, beslenme paketlerinin içeriğini meclis üyesi çocuklara sorduk. Bu katkı, çocuk katılımının çok önemli bir basamağı. Çocuklarla yaptığımız sohbetlerde, kendilerini çok önemli ve değerli hissettiklerini ifade ediyorlar” diye konuştu.
“İzmir’de çocuk olmak çok güzel”
İzmir Çocuk Meclisi sözcülerinden 9 yaşındaki Nil Tarakçı, meclisin karar alma süreciyle ilgili şunları söyledi: “Fikirlerimizi öğretmenlerimize söylüyoruz, onlar da not alıyor. Bazı fikirlerimiz hayata geçiriliyor. Beslenme paketlerinin içeriği üzerine konuşmuştuk. Sonra bu paketlerin öğrencilere dağıtıldığını duyunca çok mutlu oldum. İzmir’de çocuk olmak bence çok güzel. Meclisimiz var. Her ne kadar çocuklardan oluşsa da burası bir meclis. Herkes burada heyecanlanıyor. Toplantılarımız güzel geçiyor. İzmir’i çok seviyorum.”
“Sorunlarımız sorun olarak kalmıyor, çözüm bulunuyor”
12 yaşındaki meclis üyesi Zeynep Talay da ilettikleri fikirlerin dikkate alınmasından dolayı mutlu olduğunu belirtti: “Hem çocukların hem şehrin hem doğanın belli başlı sorunları var. Bunları burada belirtiyoruz. Yapılabilir fikirlerde geri bildirim alıyoruz. İzmir’de çocuk olmak çok güzel bir şey. Çocuk Meclisi sayesinde şehrimizdeki sorunları dile getiriyoruz, çalışmalar yapılıyor. Sorunlarımız sorun olarak kalmıyor, çözüm bulunuyor.”
“Bu ciddi bir iş”
11 yaşındaki Bedirhan Bilal Aslan da Çocuk Meclisi’nde yer almaktan duyduğu heyecanı dile getirerek, “İzmir’deki sorunlara çocuk gözüyle bakıyoruz ve fikirlerimizi söylüyoruz. Bunların bazıları hayata geçiriliyor. Bu da bizi mutlu ediyor, heyecanlandırıyor. Hafif bir stres de oluyor çünkü bu ciddi bir iş. Sadece kendimiz için değil, İzmir’de yaşayan herkes için düşünüyoruz. İzmir’de çocuk olmak mutluluk hissiyatı veriyor” ifadelerini kullandı.
Doğa ve ekoloji komisyonundan çevreci fikirler
Nisan ayında yapılan toplantıda İzmir Çocuk Meclisi Doğa ve Ekoloji Komisyonu da bir araya geldi. Komisyon, geri dönüşümle ilgili dijital oyunlar geliştirilmesi ve ambalaj atıklarının evde ayrıştırılması konularında fikir üretti. Toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’ndan uzmanlar, çocukların fikirlerine dair sunum yaparak geri bildirimlerde bulundu. Belediye tarafından gerçekleştirilen, çocukların önerileriyle örtüşen projeler anlatıldı. Çocuklar ayrıca VR gözlüklerle iklim krizine karşı neler yapılması gerektiğini eğlenerek öğrenme fırsatı buldu.