İZMİR

İzmir'de inovasyon rüzgarı: "Şehrini yapay zekâ ile tasarla" atölyesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Avrupa kıyı şehirlerinde kentsel kalite ve iklim nötrlük kavramlarına yeniden değer vermeyi amaçlayan Re-Value projesi kapsamında "2. İnovasyon Kampı - Şehrini Yapay Zekâ ile Tasarla" başlıklı bir atölye çalışması düzenlendi.

Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Avrupa kıyı şehirlerinde kentsel kalite ve iklim nötrlük kavramlarına yeniden değer vermeyi amaçlayan Re-Value projesi kapsamında "2. İnovasyon Kampı - Şehrini Yapay Zekâ ile Tasarla" başlıklı bir atölye çalışması düzenlendi. Bu etkinlikte, üniversite öğrencileri yapay zekânın yaratıcı potansiyelinden faydalanarak Alsancak bölgesi için ilham verici ve yenilikçi tasarımlar geliştirdiler.

Katılımcılar buluştu

İzmir’de eğitim gören peyzaj mimarlığı, şehir ve bölge planlama ile mimarlık bölümü öğrencileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonunda Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde buluştu. Etkinlikte, pilot bölge olarak seçilen Alsancak’ı yapay zekâ kullanarak yeniden tasarlayan öğrenciler, interaktif bir deneyim yaşadılar.

Re-Value projesinin hedefleri

Re-Value projesi, Avrupa Komisyonu’ndan 239 bin 625 Euro (yaklaşık 7 milyon 131 bin TL) hibe alarak İzmir’in kentsel estetiğini geliştirmeyi ve iklim nötr bir şehir oluşturmayı hedefliyor. İzmir, bu projeyle Alsancak’ın kültürel dokusunu ve dinamik ruhunu yapay zekâ ile yeniden keşfetmeyi amaçlıyor.

Yenilikçi bakış açıları

Atölye çalışmaları öncesinde İzmir Planlama Ajansı Başkanı ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, “Bu atölyede yenilikçi bakış açısını yakalamayı umuyoruz. Gençlerin varlığı ile fikirler gelişip ortaya çıkacak,” dedi. Velibeyoğlu, yapay zekânın yaratıcı süreçleri nasıl tetiklediği konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Yapay zeka eğitimi ve uygulamaları

İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ’den Doruk Yazıcıoğlu, katılımcılara yapay zekâ kullanımı eğitimi vererek, bu teknolojinin bağlam anlamında henüz zayıf bir yapıda olduğunu belirtti. Yazıcıoğlu, “Amacımız, yapay zekâya net ve detaylı talimatlar vermek” dedi.

Sürdürülebilir şehir tasarımı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürü Yüksek Mimar Aylin Göknur, ilk inovasyon kampında atılan adımları bir üst seviyeye taşımayı amaçladıklarını ifade etti. Göknur, bu atölyenin kentsel estetik, sürdürülebilirlik ve kapsayıcılığı bir araya getirmeyi hedeflediğini vurguladı.

Dijital ikiz uygulaması

Dr. Mimar Çelen Ayşe Ünal, Alsancak’ta dijital ikiz oluşturacaklarını ve bunun, bölgedeki problemlerin çözümüne yardımcı olacağını belirtti. Bu dijital ikiz, kentin mavi-yeşil altyapılarını güçlendirmek ve kentsel sel riskini azaltmak amacıyla tasarlanacak.

Doğal afet canavarı projesi

Atölye çalışmaları kapsamında öğrenciler, yapay zekâyı kullanarak İzmir’de yaşanan doğal afetleri betimlemesi ve bunun üzerine bir doğal afet canavarı oluşturması istendi. Katılımcılar, yapay zekânın yardımıyla bu canavarları yaratırken, kendi yaratıcı potansiyellerini keşfettiler.

Katılımcılardan geri dönüşler

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Bölümü öğrencisi Damla Su Akçay, yapay zekâ ile çözümler üretme amacıyla atölyeye katıldığını ve ulaşımdan kentsel dönüşüme kadar birçok konuyu ele almak istediklerini belirtti. Diğer bir öğrenci Gülsev Ay ise, Alsancak bölgesinde yeşil alanları ve sosyal konforu göz önünde bulundurarak tasarım yapmaya çalıştıklarını ifade etti.

Avrupa kıyı kentleri ile iş birliği

Re-Value projesi, 2030 yılına kadar dokuz Avrupa kıyı kentinin katılımıyla şehirleri eşit, sürdürülebilir, dirençli ve iklim nötr hale getirmeyi hedefliyor. Proje, sera gazı salımlarını azaltırken kıyı bölgelerini dönüştüren etkili bir model sunmayı amaçlıyor.

Sonuç ve gelecek vizyonu

Re-Value projesi, 2027 yılına kadar devam edecek ve İzmir, halkın denizle etkileşimini güçlendirecek bütünsel tasarım stratejilerini genişletecek. Ayrıca, kentin belirlenen kesimlerinde doğaya ve estetiğe uygun şekilde kıyı bölgelerini yenileyecek ve bu çalışmalar, şehirdeki doğal güzellikleri korumaya yönelik önemli adımlar atılmasını sağlayacak.