İzmir Ekonomi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü, doğal pigmentlerin kozmetikte kullanımı üzerine dikkat çekici bir projeye imza atıyor. Araştırma Görevlisi Duygu Geçkin liderliğinde yürütülen çalışmada, mor lahanadan elde edilen pigmentler kullanılarak ruj ve allık üretimi hedefleniyor. TÜBİTAK tarafından 900 bin lira destek alan proje, 12 ayda tamamlanacak.
Doğal pigmentlerle toksik kimyasallara alternatif
Günlük yaşamda sıkça kullanılan kozmetik ürünlerin renklendirilmesinde toksik kimyasalların kullanılabildiğini belirten Araştırma Görevlisi Duygu Geçkin, "Kozmetik ürünlerin doğal pigmentlerle renklendirilmesi için mor lahanayı tercih ettik. Mor lahananın mordan kırmızıya kadar geniş bir renk yelpazesi sunan pigment içeriği, bu çalışmayı gerçekleştirmemizde temel unsur oldu," dedi.
Geçkin, renklendiricilerin kalıcılığını artırmak için mor lahanayı eksi 18 derecede dondurduklarını ve ardından pigment özütleme çalışmalarını yürüttüklerini belirtti. Çalışmalar sonucunda kırmızı, mavi ve mor tonlarını içeren kalıcı renklerin kozmetik ürünlere uygulanması hedefleniyor.
Gıda israfını önleyen sürdürülebilir çözüm
Doğal kaynakların etkin kullanımına da dikkat çeken Geçkin, gıda israfını önlemeyi amaçladıklarını ifade ederek şunları söyledi:
"Marketlerde haftalık yaklaşık 20 kilogram lahana kabuğu yalnızca parlaklığını yitirdiği için çöpe atılıyor. Bu ürünleri kozmetik üretiminde değerlendirerek sürdürülebilir bir çözüm sunmayı hedefliyoruz. Doğanın sunduğu renkleri portakal kabuğu, pancar ve üzüm posası gibi atık gıdalardan da elde edebiliriz."
İlk hedef ruj ve allık, sırada far var
Projenin ilk aşamasında dudak ve yanak renklendirmek için ruj ve allık üretimi planlanıyor. Gelecekteki hedefler arasında ise far gibi kozmetik ürünlerin geliştirilmesi bulunuyor. Geçkin, "Doğal pigmentlerin sunduğu renk seçenekleriyle çevre dostu, toksik maddelerden arındırılmış ürünler geliştirmeyi sürdüreceğiz," dedi.