Bilişim Vadisi Dijital Animasyon ve Oyun Kümelenme Merkezinin (DIGIAGE) bu yıl İzmir’de düzenlediği DIGIAGE Oyun Geliştirme Kampı 2025, oyun dünyasının yetenekli geliştiricilerini bir araya getirdi. Beş gün süren kamp, sektörün geleceğini şekillendirecek projelere ev sahipliği yaptı.
“Türkiye, oyun sektöründe dünyada ilk 5’te”
Anadolu Ajansı’nın “Global İletişim Ortağı” olduğu, Bilişim Vadisi İzmir Kampüsü’nde düzenlenen kampın kapanışında Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü önemli açıklamalarda bulundu. Gönüllü, oyun sektörünün küresel ölçekte 200 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaştığını belirterek Türkiye’nin de bu alanda dünyada ilk 5 ülke arasında yer aldığını vurguladı.
Gönüllü, “Geçtiğimiz 4 yılda Türkiye’deki teknoloji girişimlerine yapılan yatırımlar 5,1 milyar doları aştı. 2024 yılında ise yüzde 21’i yabancı olmak üzere 1,41 milyar dolarlık yatırım aldık. Türkiye oyun sektörü, 2024’te bir önceki yıla göre dolar bazında yüzde 40 büyüme gösterdi ve 800 milyon doları aşan hacme ulaştı” dedi.
İstanbul Avrupa’nın ikinci büyük oyun merkezi
Türkiye’de yaklaşık 850 aktif oyun stüdyosunun bulunduğunu söyleyen Gönüllü, yalnızca İstanbul’da 500’den fazla stüdyonun faaliyet gösterdiğini ve kentin Avrupa’nın en büyük ikinci oyun geliştirme merkezi olduğunu ifade etti. Ayrıca 106 teknoparkta faaliyet gösteren 714 firma ve 12 AR-GE ile tasarım merkezinde 11 binden fazla personelin çalıştığını belirtti.
Gönüllü, “Bu firmalarımız 231 milyar liranın üzerinde yurt içi satış ve 1,8 milyar doların üzerinde ihracat başarısı gösterdi. Son 5 yılda yazılım sektöründeki 5 bin 900 işletmeye 2,2 milyar lira destek sağladık. Oyun alanında da 237 projeye ve 1460 bilim insanı ve gencimize 1,2 milyar lira destek verdik” diye konuştu.
“En büyük servetimiz gençler”
Kapanış programında konuşan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran ise gençlerin önemine dikkat çekerek, “Katma değeri yüksek ürüne, alın terinden akıl terine, kaynak esaslı ekonomiden üretim ve yüksek teknoloji esaslı ekonomiye göç edilen bir dönemdeyiz. En büyük servetimiz ve sermayemiz gençlerdir” dedi.
Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen de kamptan başarılı oyunların çıkacağını belirterek, “Oyun sektörü ekonomik katma değeri yüksek bir alan. Aynı zamanda kültür ve anlayış da barındırıyor. Biz kendi kültürümüzü oyunlarla dünyaya taşımayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
64 takım, 250 geliştirici, 13 yatırımcı
DIGIAGE Oyun Geliştirme Kampı’na bu yıl 250 oyun geliştiriciden oluşan 64 takım katıldı. Takımlar, 5 gün boyunca ihtiyaçlara ve güncel trendlere uygun oyunlar geliştirdi. Katılımcılar aynı zamanda mentörlük, oyun tasarımı, yazılım, hukuk, animasyon ve yayıncılık gibi alanlarda eğitim aldı.
Kampın son gününde geliştirilen oyunlar, 13 yatırımcıya sunuldu. Oyun geliştiriciler, bu sunumlar aracılığıyla projelerine yatırım alma şansı yakaladı.