İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG), tanısı belli olmayan nadir hastalıkların tespiti ve tedavisindeki projelerde dikkat çekici başarılar elde etti. Proje, genetik bilim ve mühendislik gibi farklı disiplinlerden uzmanların bir araya gelerek ortak tanı konseyi oluşturmasını sağladı. Proje sonucunda 60 vakadan 12'sine tanı konuldu.

Nadir hastalıkların teşhisindeki önemli gelişmeler

Bakanlık desteğiyle kurulan nadir ve tanısız hastalıkların tespiti için önemli adımlar atıldı. Avrupa Birliği desteğiyle yürütülen "RareBoost Nadir Hastalıklar Araştırma Projesi", genetik bilim, mühendislik, hücre bilimi ve tıp gibi farklı alanlardaki uzmanları bir araya getirdi. Merkezde, tanı konulamayan hastalardan kan ve doku örnekleri alınarak, ileri teknolojiye sahip laboratuvarlarda detaylı araştırmalar yapıldı. Ulusal ve uluslararası paydaşlarla işbirliği yapılarak, gerektiğinde fare modeli üzerinde çalışmalar yürütülüyor.

Izmir Nadir HastalıklarIzmir Nadir Hastalıklar

Aşırı terleme hayat kalitesini düşürüyor: Nedenleri ve çözüm yolları Aşırı terleme hayat kalitesini düşürüyor: Nedenleri ve çözüm yolları

15 ayda 12 hastalığın tanısı koyuldu

RareBoost projesi kapsamında 15 ay süresince 60 vakada yapılan araştırmalar sonucunda 12 hastalığa tanı konuldu. Bu hastalıklar özellikle çocuk nörolojisi ve çocuk genetiği alanlarına ait. Prof. Dr. Özbek, tanı koyulan hastalıklar için uluslararası işbirliği yaparak veya fare modeli geliştirerek çözüm aradıklarını dile getirdi. Ayrıca, bu projede sadece tanı koymakla kalmayıp, tedaviye yönelik çözüm yollarının da araştırıldığını ifade etti. Nadir hastalıkların tanısı, hastalar ve aileleri için büyük önem taşıyor. Tanının konulması, hastaların tedavi sürecinde doğru ve hızlı adımlar atılmasını sağlıyor. İBG'nin nadir hastalıklar araştırmaları alanındaki katkıları devam ediyor. Gelecekte, bu laboratuvarın sağlık alanındaki en büyük merkezlerden biri olması hedefleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi