İZMİR

İzmir’de yeni mantar türü keşfi: "Volvariella İzmirensis" literatüre girdi

İzmir’de keşfedilen yeni mantar türü "Volvariella İzmirensis" adıyla literatüre kazandırıldı. ISUBÜ Atabey Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Kaygusuz, Türkiye’nin biyolojik zenginliğini tanıtmaya devam edeceklerini belirtti.

Abone Ol

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Atabey Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Kaygusuz, İzmir'de keşfettiği yeni mantar türünü literatüre kazandırdı. İzmir'e atfen 'Volvariella İzmirensis' ismi verilen bu tür, yapılan morfolojik ve genetik analizlerin ardından dünya için yeni bir tür olarak tanımlandı.

Yeni türlerin keşfi sürüyor

Doç. Dr. Kaygusuz, Almanya'nın Goethe Üniversitesi'nde yaptığı araştırmalar sırasında, İzmir, Denizli ve Burdur illerinde üç yeni mantar türü keşfetti. 2010-2022 yılları arasında bu üç ilde toplanan mantar örnekleri üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda, İzmir’in Kemalpaşa ve Bayındır ilçelerinden toplanan mantarlara 'Volvariella İzmirensis' ismi verildi.

Biyolojik çeşitlilik vurgusu

Türkiye'nin biyolojik çeşitliliği açısından büyük öneme sahip olduğunu belirten Kaygusuz, Türkiye genelinde yaklaşık 3 bin 200 makro mantar türü tanımlandığını ve bu türlerin besinsel, ekonomik ya da tıbbi açıdan incelenmesinin önemine vurgu yaptı.

Yeni türler tanıtılıyor

Denizli ilinde keşfedilen "Volvariella neoparvula" ve Burdur'da bulunan "Volvariella ranulicystis" türlerinin de dünya literatürüne kazandırıldığını belirten Kaygusuz, bu türlerin DNA barkod analizleri ve morfolojik verilerinin ardından dünyanın dört bir yanındaki bilim insanlarıyla iş birliği içinde değerlendirildiğini açıkladı.

Bilim dünyasına tanıtıldı

Elde edilen bulgular, uluslararası bir dergi olan "Phytotaxa"da yayımlandı ve İzmir'den keşfedilen yeni mantar türü, bilim dünyasına tanıtıldı. 7 Ocak’ta yayımlanan makale, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal ve Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle literatüre kazandırıldı.