Yılbaşına sayılı günler kala İzmir genelinde kuruyemiş, unlu mamuller, beyaz et ve içecek gibi ürünlerin üretim ve satış noktalarına yönelik denetimler artırıldı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden alınan verilere göre, 2024 yılı boyunca 400 gıda kontrol görevlisi tarafından toplam 102 bin 232 denetim yapıldı. Bu denetimler sonucunda, 1558 yasal işlem gerçekleştirilirken 68 milyon 902 bin 215 TL idari para cezası kesildi ve 131 suç duyurusunda bulunuldu.
"Amacımız halk sağlığını korumak"
Bayraklı'da düzenlenen denetimlere katılan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, yılbaşı öncesi ve akşamı mekanlarda yapılacak denetimlere dikkat çekerek şunları söyledi:
“Özellikle tüketimin yoğun olduğu bu dönemde, bakanlık olarak denetimlerin sayısını ve görünürlüğünü artırıyoruz. Mutfak hijyeninden, mekanların yasal belgelerine ve ürünlerin izlenebilirliğine kadar tüm süreçleri kontrol ediyoruz. Amacımız halk sağlığını korumak.”
46 bin işletme denetim kapsamında
İzmir genelinde küçük büfelerden restoranlara, fabrikalardan büyük işletmelere kadar yaklaşık 46 bin işletmenin bulunduğunu belirten Şahin, yılda ortalama 2 kez işletmelerin denetlendiğini vurguladı. Denetimlerde hijyen standartlarına ve rehberlik anlayışına öncelik verdiklerini belirterek, “Bizim için öncelikli olan işletmelere yol göstermek. Hijyen standartlarını sağlamak için rehberlik çalışmalarına ağırlık veriyoruz” dedi.
Yılbaşı için sıkı önlem alındı
Denetimlerin yılbaşı gecesi de devam edeceğini açıklayan yetkililer, özellikle alkollü mekanların yasal izin belgeleri ve hijyen standartlarının sıkı şekilde kontrol edileceğini belirtti. Halk sağlığını tehdit edebilecek unsurların önüne geçmek için, yılbaşı boyunca denetimlerin aralıksız süreceği ifade edildi.