İzmir'de Seferihisar Semiha-İrfan Çalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde eğitim gören hafif düzeyde zihinsel engelli öğrenciler, yiyecek içecek hizmetleri alanında teori ve pratiği bir arada öğrenerek meslek sahibi oluyor. Başlangıçta portakal soymakta zorlanan öğrenciler, zamanla yemek yapma becerilerini geliştiren ve sektöre hazır hale gelen geleceğin şefleri oluyor.
Yiyecek içecek alanında eğitim ve uygulama
Öğrenciler, haftada 30 saatlik eğitimlerinin yarısını yiyecek içecek hizmetleri alanında uygulamalı olarak geçiriyor. Kesme, doğrama, pişirme gibi mutfak becerileri geliştirilirken, öğrencilere aynı zamanda sorumluluk bilinci kazandırmak için görev paylaşımı yapılıyor. Atölye temizliği ve bulaşık yıkama gibi işler de öğrencilere öğretiliyor.
Eğitimle gelişen öz güven
Özel eğitim öğretmeni Fatma Aktürk, öğrencilerin bu eğitimle bağımsız olarak birçok beceri kazandığını ve evde ailelerine de sofrada yardımcı olabilecek seviyeye geldiklerini söyledi. Öğrenciler, yaptıkları yemeklerle öz güvenlerini artırırken, gelecekte meslek sahibi olma yolunda önemli bir adım atıyorlar.
Öğrenciler geleceğin şefleri olma yolunda
10. sınıf öğrencisi Ceren Erdoğan, öğrendiği tarifleri sosyal medya hesabında paylaştığını ve tariflerinin beğenildiğini söyledi. 9. sınıf öğrencisi İhsan Salih ürün ise yemek yapma becerisinin geliştiğini, yemeklerine aşkını katmayı da ihmal etmediğini belirtti.