Okullarda başörtüsü serbest oldu Okullarda başörtüsü serbest oldu

İzmir’de Sunel Tütün, Oryantal Tütün ve T.T.L. Tütün fabrikalarında çalışan 1700 işçi, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı aldılar. Ücretlere ve çalışma koşullarına karşı başlayan grevde kadın işçiler ön saflarda yer aldılar. Tekgıda-İş sendikasına üye olan işçiler, 17.dönem toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin ücret maddelerinde yaşanan uyuşmazlık nedeniyle greve başlamışlardı.

BirGün gazetesine açıklamalar yapan kadın işçiler, yıllardır düşük ücretlerle çalıştırıldıklarını, sağlıksız koşullarda emek verdiklerini ve buna rağmen patronların taleplerini görmezden geldiğini belirtti. Ayrıca fabrikalardan birinin patronunun grevden önce, “Bu koyunlar mı greve çıkacak” dediğini aktaran işçiler, “Ciğerimize toz, cebimize kuruş… Grevden dönmeyeceğiz” dediler.

Kadın işçilerin sorunları

İşçilerden Aysun Kurtbaş, “Ben 25 senedir çalışıyorum. 25 senedir de bu patron bizi böyle bedavaya çalıştırıyor. Aldığımız aylık belli. 3-4 senede bir erzak kolisi veriyorlar, o kadar. Ustalar geliyor, üslup yüzünden tartışıyoruz. Ben onların ablaları, anneleri yaşındayım. Bana, ‘geç kız şöyle’ diyor. Terbiyeli ol biraz, değil mi? Ama işte ekmeğinin hatrı için bir şey diyemiyorsun” diye konuştu. 

Bir diğer kadın işçi Döndü Taşkıran Doğan ise "2005 yılından beri çalışıyorum. Verdikleri teklif insanca yaşanabilir bir ücret teklifi değil. İşçilerin yüzde 70’i kadın. Kadınlar kazanır, neye girerlerse girsinler kazanır. Bu birliktelik devam ettiği sürece de kazanacağız” şeklinde konuştu. Patronların birleşip ‘Size zam yok’ dediğini aktaran Doğan, “Madem öyle biz de artık birleştik, sesimizi her yere duyuracağız. Ölmek var, dönmek yok diyorlar ya. Aynen öyle, dönmeyeceğiz. Patronların bir an önce karar almasını, vicdanlı davranmasını ve işimize dönmeyi istiyoruz" dedi.

Tekgıda-İş Sendikası işçilerle beraber greve destek veriyor

Fabrikalarda 40 yıldır örgütlü olduklarını söyleyen ve 17. dönem toplu iş sözleşmesi sürecinde olduklarını dile getiren Tekgıda-İş 7 No’lu Şube Başkanı Ömer Atabey de daha önce asgari ücretin iki, üç katı kadar ücret alan tütün işçilerinin şimdi asgari ücretle çalıştığını söyledi. Pandemi süreci ile birlikte geriye gidişin başladığını, ardından altışar aylık asgari ücret artışlarının taban ücreti arttırırken, vasıflı ve kıdemli işçi ücretlerini baskılayarak aradaki farkı ortadan kaldırdığını belirten Ömer Atabey, “İşverenle görüşüp iyileştirme istediğimizde bize TİS masası gösterildi. TİS zamanı geldi, gereğinin yapılmasını talep ettiğimizde isteklerimizin mevcut asgari ücret artış oranı veya enflasyona karşı çok yüksek olduğunu söyleyip, ‘uçuk kaçık’ diye bahaneler ürettiler” dedi. Açıklamalarına “Yıllarca işçiyi bu ücretlerde çalıştırıp bunun avantajını alan işverendi. Bugün de sözlerini tutma zamanı” diyerek devam eden Ömer Atabey, “Onlar üç fabrikanın işverenleri olarak ortak hareket ettiklerini bize net bir şekilde söylediler. ‘Sizin bu tavrınız bizi birleştirdi’ dediler. Sizin bu insanları 20, 22, 25 bin lira ücretlerde tutmanız mümkün değil. Burası ağır ve tehlikeli iş. Zor koşullarda çalışıyor insanlar.” dedi.

Tekgıda-İş 7 No'lu Şube Başkanı Ömer Atabey, “Her alanda eylemlerimizi kitlesel olarak yapacağız. Bu onurlu işçi hak ettiği ücreti alıncaya kadar direnecek. Sadece kapıda kalmayacağız. Şehir merkezine ineceğiz. İşverene ait Gürel Rezidans önünden Ticaret Odasına yürüyeceğiz. Enflasyon yüzde 44, bize teklif edilen artı 2. En son artı 2 daha koydu, artı 4, yani toplam yüzde 48. Bu teklif edilen rakamlarda bile ciddiyetsizliği görebilirsiniz. Bir önceki sözleşmenin koşullarına bile gelemedik. Bizim talebimiz yüzde 100 artı kıdem ve sosyal haklara ilişkin talepler. Bu rakam müzakere edilebilir” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi