İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki Roman gençlerin iş gücüne katılımını artırmak ve nitelikli bireyler yetiştirmek amacıyla önemli bir projeyi hayata geçirdi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye desteğiyle gerçekleştirilen “Roman Gençlerin İstihdamına Yönelik Yerel Model Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 51 kursiyer sertifika alarak meslek sahibi oldu.
Proje, Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü öncülüğünde; Konak Belediyesi, İzmir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İzmir Ticaret Odası (İZTO), İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) ve Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) iş birliğiyle yürütüldü. Projeyle Konak bölgesinde yaşayan 18-35 yaş arasındaki Roman gençlere mesleki eğitim kursları verildi.
"Kimseyi ayırmadan, eşit bir şehir hedefliyoruz"
Sertifika töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, projeye katılan gençlerin başarısını kutladı. Tugay, “Kimseyi kimseden ayırmadığımız, herkese eşit ve değerli yurttaş gözüyle baktığımız bir şehir hedefiyle çalışıyoruz. İzmir’in dayanışma kültürüne güveniyoruz. Hep birlikte bu kenti, herkesin örnek aldığı bir şehir haline getireceğiz” dedi.
Başkan Tugay, önümüzdeki süreçte gençlerin, kadınların ve yaşlıların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmaların devam edeceğini vurgulayarak, “Kimse işsiz kalmak zorunda değil. Bu şehirde yapacak çok işimiz var. Kaynaklarımız herkese yetecek kadar geniş” ifadelerini kullandı.
Roman gençlerin yeni umutları: Meslek Fabrikası
Proje kapsamında gençlere pastacılık, kaynakçılık, giyim üretimi, protez tırnak ve tırnak süsleme gibi alanlarda eğitimler verildi. Sertifika alan kursiyerlerden Hilal Düzağır, törende yaptığı duygusal konuşmayla dikkat çekti. Erken yaşta evlenen ve mesleği olmayan bir kadın olarak aldığı eğitimlerle hayatını değiştirdiğini belirten Düzağır, “Artık kendine güvenen bir kadınım ve bir mesleğim var. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve eğitmenlerimize teşekkür ederim” dedi.
Yerel çözümlerle büyük bir soruna yanıt
Roman gençlerin iş gücü piyasasına katılımını artırmayı hedefleyen proje, geçici ve kayıt dışı işlerde çalışan Roman nüfusun istihdam sorunu için yerel bir çözüm modeli oluşturdu. UNDP Mukim Temsilcisi Monica Merino Domingues, projenin sadece bir başlangıç olduğunu belirterek, gençlerin sahip olduğu potansiyelin sınırsız olduğunu ifade etti.
"Roman komşularımız vazgeçilmezimizdir"
Törende konuşan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ise “Bu projede partner olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Roman komşularımız bizim vazgeçilmezimiz. Onların talep ve ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
İzmir’den dünyaya örnek bir dayanışma modeli
Tören, eğitime katılan kursiyerlerin mutluluğunu paylaşan katılımcılarla sona erdi. Projenin devam edeceği ve daha fazla gencin istihdama kazandırılacağı mesajı verildi. İzmir, geliştirdiği bu özgün modelle hem Roman toplumu için umut ışığı oldu hem de diğer şehirlere ilham verdi.