İzmir’in Aliağa ve Urla ilçelerinde hayata geçirilmesi planlanan iki yeni yat limanı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı. Projeler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunuldu. Limanların toplam kapasitesi 650 yat olarak planlanıyor.

Urla ve Aliağa’da yat limanları inşa edilecek

ÇED süreci başlatılan projelere göre, Urla Güvendik Mahallesi’nde 250 yat kapasiteli bir liman yapılması hedefleniyor. Proje alanı 170 bin 810 metrekare olarak belirlenirken, inşaat için 818 milyon 365 bin TL bütçe ayrıldı. Aliağa Yenişakran Mahallesi’nde planlanan 400 yat kapasiteli limanın alanı ise 262 bin 602 metrekare.

Urla’daki yat limanında 280 metre uzunluğunda dalgakıran, yüzer iskeleler ve otopark yer alacak. Aliağa projesinde ise 1.100.000 metreküp deniz dolgusu ile dalgakıranlar, rıhtımlar ve bakım-onarım alanları inşa edilecek.

Yat Limanı

İzmir Torbalı'da çıkan yangın paniğe neden oldu! İzmir Torbalı'da çıkan yangın paniğe neden oldu!

Daha önceki planlar yargıya taşınmıştı

Urla Güvendik Mahallesi’nde inşa edilmek istenen yat limanı daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yargıya taşınmış ve imar planları iptal edilmişti. Çeşmealtı Yat Limanı’nın ÇED dosyasında proje detayları, imar planı onay tarihleri ve teknik bilgiler paylaşılmıştı.

Yeni projelerin ÇED süreci kapsamında değerlendirilmesi devam ederken, limanların inşaatının iki yıl sürmesi ve işletme sürelerinin 50 yıl olması öngörülüyor.

ÇED süreci neden önemli?

Çevresel Etki Değerlendirme süreci, çevresel etkilerin tespit edilmesi, projelerin bölgedeki ekolojik ve sosyal dengenin korunmasına uygun şekilde yürütülmesi açısından büyük önem taşıyor. İzmir’in yat turizmi potansiyelini artırmayı hedefleyen bu projelerin de ÇED raporlarının sonucuna göre ilerlemesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi