İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi köyü, geleneksel mimari dokusunu asırlardır koruyarak, hem yerli hem de yabancı turistler için gözde bir destinasyon haline gelmiştir. 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne giren Birgi, 2022'de ise Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından "Dünyanın En İyi Köyleri" arasında gösterildi. Bu köy, Frig ve Lidya uygarlıklarından Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi yapılarıyla doludur.

Birgi3

Birgi'nin mimari zenginlikleri arasında Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, Derviş Ağa Camii, Derviş Ağa Medresesi, İmam-ı Birgivi Mehmet Efendi Türbesi ve Çakırağa Konağı gibi önemli yapılar yer alıyor. Tarihi camiler, medreseler, türbeler, çeşmeler, hamamlar ve eski evleriyle Birgi, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Sonbahar mevsiminde sunmuş olduğu doğal güzellikleriyle, özellikle bu dönemde turistlerin ilgisini çekmektedir.

“Anlatmaya gerek yok”

Birgi'yi sürekli ziyaret ettiğini belirten Faruk Badem (64), "İstanbul ve Kuşadası'nda yaşıyorum. Misafirlerim olduğunda onlara Türkiye'nin tarihi coğrafyasını tanıtmaya çalışıyorum. Birgi, tarihi olarak çok çeşitli yapılar sunuyor. Camileri, külliyeleri ve hamam kültürü ile zengin bir yerleşim bölgesi. Anlatmaya gerek yok, köy kendini ifade ediyor. Türk sinemasında da sıkça kullanılan bir mekan," dedi.

Birgi4

İGC, Karşıyaka’da şiddet ve çocuk istismarıyla mücadele için muhtarlarla buluştu İGC, Karşıyaka’da şiddet ve çocuk istismarıyla mücadele için muhtarlarla buluştu

“Doğallığı korunmalı”

Almanya'da yaşayan Ayşegül Sannuroğlu (57) ise Birgi'ye ilk kez geldiğini ve buranın güzelliğine hayran kaldığını belirtti. "Birgi'nin adını çok duymuştum ama burası daha güzel bir yer. Doğallığı korunmalı, çok fazla turizmle değiştirmemeliler. Altyapısı olduğu gibi kalsın," ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA