İzmir'in Urla, Çeşme, Seferihisar ve Karaburun gibi turistik ilçeleri, Türkiye'nin enginar üretiminde ilk sırada yer alırken, coğrafi işaret tescilli Urla sakız enginarı ile ekonomiye önemli katkılar sağlıyor. Ege'nin iklimiyle uyumlu olan enginar, özellikle A ve C vitaminleri, mineraller ve sağlığa faydalarıyla öne çıkıyor.

Sakız enginarı üretimi hızla devam ediyor

İzmir’de yıllık 8 bin dekarda ortalama 11 bin ton enginar hasadı yapılırken, en fazla üretim Çeşme, Urla, Karaburun ve Seferihisar gibi turistik ilçelerde gerçekleştiriliyor. Coğrafi işaretli sakız enginarı, ata tohumu kullanılarak yetiştiriliyor. Enginar hasadı nisan ve mayıs ayında yoğunluk kazanırken, haziran sonlarına kadar devam ediyor.

Aras’ın vakti azalıyor! Aras’ın vakti azalıyor!

Ege'nin gastronomi dünyasında enginar

İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, İzmir'in enginar üretiminde Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri olduğunu belirterek, özellikle Çeşme ve Urla ilçelerinde yapılan üretimin arttığını söyledi. Şahin, enginarın karaciğer dostu olduğunu vurgularken, "Burada üretilen sakız enginarını, gelen turistlere ikram ederek hem yerel üretimi destekliyoruz hem de gastronomi turizmine katkı sağlıyoruz" dedi.

Enginarla Ekonomi (1)

Üreticiler bu sezon zorlanıyor ancak umutlu

Bu yıl zirai don nedeniyle enginar üretiminin biraz düşmesi bekleniyor, ancak yine de yeterli miktarda sakız enginarı üretildiğini belirten Şahin, "Havaların soğuk gitmesi çanağın küçük olmasına neden olsa da, enginarın lezzeti artmış durumda" dedi. Urla’daki üreticilerden Gökçe Erkuş Öz, ailesiyle 44 dönüm alanda organik sakız enginarı ürettiklerini belirterek, "Bu sene verim düşük ama enginarın lezzeti arttı. Şu anda hasadımız güzel bir şekilde devam ediyor" diye konuştu.

Kaynak: AA