İzmir’in doğusundaki Kiraz ilçesi, tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış, farklı adlarla anılmış bir bölge olarak dikkat çekiyor. Milattan önce 8. yüzyılda İonlar, bölgeyi sert kışlardan koruyan bir barınak olarak gördükleri için buraya "Klaos" adını vermişlerdir. Bu adın anlamı, "Kışlık Barınak"tır.
Bizans döneminde ise bölgeye, çevresindeki ova yapısından esinlenilerek "Çanak Ova" anlamına gelen "Kilas" ismi verilmiştir. Yüzyıllar boyunca adını değiştiren bölge, M.S. 2. yüzyılda "Kolose" olarak anılmaya devam etti. Ancak, Osmanlı dönemine gelindiğinde ise bölge "Keles" adıyla anılmaya başlandı.
Kiraz adına nasıl ulaşıldı?
1948 yılında ilçe olan Keles, Türkiye Cumhuriyeti döneminde ise bugünkü adı olan "Kiraz" ismini almıştır. Osmanlı döneminde kayıtlarda geçen "Keles" adı, Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden Türkler tarafından getirilmiş bir addı. Oğuz boyları arasında da bir "Keles" oymağının varlığı biliniyor.
Kiraz ilçesinin isminin kökeni, hem tarihsel zenginliklerle dolu bir yolculuğa çıkartıyor hem de Batı Anadolu’nun kadim kültürel mirasını günümüze taşıyor.