Bu haber emeklileri üzecek! Maaşlarda dikkat çeken değişiklik Bu haber emeklileri üzecek! Maaşlarda dikkat çeken değişiklik

Dikili, İzmir’in kuzeyinde yer alan güzel bir ilçe. İl merkezine 120 kilometre uzaklıkta olup, kuzeyde Balıkesir, doğuda Bergama, batıda ve güneyde ise Ege Denizi ile çevrili. İlçenin bir beldesi (Çandarlı) ve 25 köyü bulunmakta. Dikili’nin ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalı; tütün, pamuk, zeytin üretimi ve seracılık da önemli faaliyetler arasında. Dikili Limanı, turizm açısından ilçenin başlıca gelir kaynaklarından biri. İlçede, temiz plajlar ve zengin termal kaynaklar bulunduğu için bu durum, iç ve dış turizm açısından büyük bir öneme sahip.

Tarihi milattan öncesine dayanıyor

Dikili’nin tarihi, M.Ö. 5000-4000 yıllarına kadar uzanır. Yapılan arkeolojik kazılar, bölgedeki ilk yerleşimlerin Ağıl Kale ve Kale Tepe’de olduğunu ortaya koyuyor. İlkçağda Lidyalılar, İranlılar, Frikyalılar, Mysialılar, Romalılar ve Bergamalılar Dikili’ye hükmetmiş, Ortaçağ’da ise Bizanslılar, Cenovalılar, Selçuklular ve Osmanlılar bölgeye egemen olmuş. Tarih boyunca Aristoteles, Hermos, August, İskender gibi ünlü kişileri ağırlayan Dikili, Aterneus, Astria, Teutronia gibi eski kentlere de ev sahipliği yapmış.

Dikili 4

Dikili isminin ilginç hikayesi

İlçeye ismini veren Dikili adı, Karaosmanoğulları tarafından bölgede kurulan çiftliklerde dikmelik yetiştirilmesinden kaynaklanmakta. Bu ad, zamanla dikmelik’ten Dikili’ye evrilmiş ve bu şekilde kullanılmaya başlanmış. Merdivenli köyünde bir doğal göl, Demirtaş ve Deliktaş köylerinde ise çamlıklar ve tarihi mağaralar bulunmakta. Çandarlı Beldesi, önemli bir turizm potansiyeline sahip. Antik yerleşim yeri Pitane’de yapılan kazılarda bulunan eserler, Bergama Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmekte. Ayrıca, Osmanlı döneminin ünlü sadrazamı Çandarlı Halil Paşa, Çandarlı Kalesi'ni yeniden inşa etmiş. Merdivenli ve Denizköy’deki krater gölleri, mağaralar ve Madra Çayı çevresindeki ormanlar, Dikili'nin doğal zenginlikleri arasında yer alıyor.

Dikili 3

Antik Kentler bölgesi

Dikili, mavi denizi, uzun kumsalı ve yeşil alanlarıyla birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir bölge. Antik çağda bu bölgede pek çok önemli kentler kurulmuş. Bu kentlerden en bilinen ve gelişmiş olanı Aterneus’tur. Diğer önemli kentler ise Pytany, Teuthrania, Aşıklar Kenti Malena, Altaria, Elaia, Kanai, Karina ve Algai’dir.

Dikili’de ne yapılır?

Akdeniz'in sıcak güneşiyle ısınan ve Ege'nin serin mavi sularının cazibesiyle büyüleyen Dikili, 40 kilometrelik sahil şeridinde bulunan 'Mavi Bayraklı Plajları', 'Beach Club'lar ve 'Bademli Koyları' ile denizin ve plajın tadını çıkarma imkanı sunuyor. Ayrıca, günlük tekne turlarıyla, yeşilin ve mavinin mükemmel uyumunu sergileyen bu eşsiz koyları keşfetmek mümkün.

Dikili 2

Dikili’ye nasıl gidilir?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT şirketinin belediye otobüsleri, Dikili ile Aliağa arasında hizmet veriyor. İzmir’den İZBAN banliyö treniyle Aliağa İstasyonu’na ulaşan yolcular, istasyon çıkışında bulunan 837 numaralı Dikili-Aliağa Aktarma Merkezi otobüsüne binerek Dikili merkeze kolayca ulaşabilir. Aliağa’dan hareket eden ESHOT otobüsü, Çaltılıdere, Yeni Şakran ve Çandarlı güzergahını takip ederek Dikili’ye varıyor.

Kaynak: Haber Merkezi