İzmir'in tarihi semti Basmane'de, 96 yıldır açık olan dükkanında helvacılık mesleğini sürdüren İhsan Helvacı (77), bu meslekte 67 yılı geride bıraktı.

"Dededen helvacıyız"

10 yaşında babasının yanında çırak olarak başladığı helvacılık, onun için bir yaşam biçimi haline geldi. Dedesinin Osmanlı döneminde Konya Akşehir’de helvacılık yaptığını belirten Helvacı, "Soyadı Kanunu çıkarken nüfus memurları, insanlara ne iş yaptıklarını sorarmış. Babamla amcam 'Dededen helvacıyız' deyince, nüfus memuru da soyadınız 'Helvacı' olsun demiş" diye anlatıyor.

İzmir Körfezi için  Bilim Kurulu acil eylem planını açıklandı İzmir Körfezi için Bilim Kurulu acil eylem planını açıklandı

"Burada çocukluğumu, gençliğimi geçirdim"

Helvacı, dükkanını gücü yettiğince sürdürmeye kararlı. "Dükkana geldiğimde evimiz yan sokaktaydı. Mesleği sevdiğim için devam ettiriyorum. Burada çocukluğumu, gençliğimi geçirdim" diyen Helvacı, İzmir’de 60 yaşının üzerinde olanların çoğunun kendisini tanıdığını ifade ediyor. Artık onların çocukları ve torunları da dükkana gelmeye başlamış.

Sosyal Medya ile Genişleyen Nam

Yeğeni Kemal Helvacı'nın internet üzerinden satış yaptığını belirten İhsan Helvacı, "Mamullerimizde katkı yok, doğal şeker, doğal tahin. Sosyal medya namımıza nam kattı. Beni ve dükkanı merak edenler geliyor, benimle sohbet edip, fotoğraf ve video çekiyorlar" diyor.

"İzmir'de sadece iki helvacı kaldık"

Üretimini Manisa Akhisar'da gerçekleştiren Helvacı, "İzmir'de sadece iki helvacı kaldık. Bir de Havra Sokağı'nda Manisalı var" diyerek yeni neslin helva, tahin ve pekmez hakkında bilgi sahibi olmadığını vurguluyor. Gençlerin daha çok pizza ve hamburger gibi yapay ve sağlıksız yiyecekler tercih ettiğini belirten Helvacı, "Bütün derdim yeni nesil. Maalesef şu anda yaşı 15-20 olanlar, sağlıklı alternatiflerden uzaklaşıyorlar" şeklinde konuşuyor.