İzmir’in Menemen ilçesi sınırlarında bulunan Panaztepe, Tunç Çağı'ndan Osmanlı Devleti dönemine kadar kesintisiz bir yerleşim alanı olarak dikkat çekiyor. Hitit kaynaklarında Paniišša adıyla geçtiği düşünülen bu antik yerleşim, özellikle Prehistorik dönemde İzmir Körfezi'nin kuzeyinde stratejik bir liman olarak kullanılmış.

Panaztepe

Prehistorik bir liman: Panaztepe'nin stratejik önemi

Panaztepe, İzmir Körfezi'nin kuzeyinde, günümüzde Yeditepeler olarak bilinen bölgenin kuzey ucunda yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre, Tunç Çağı'nda Gediz Nehri'nin taşımış olduğu alüvyonlar nedeniyle kıyı şeridinden uzaklaşsa da bir dönem ada ya da yarımada olarak kullanıldığı düşünülüyor. Bölgenin, Prehistorik dönemde Ege’nin önemli limanlarından biri olduğu tahmin ediliyor.

5 Bin yıllık kesintisiz yerleşim

Panaztepe, Erken Tunç Çağı'ndan Osmanlı dönemine kadar çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Bölgede yer alan antik yerleşim dokusu, 1985 yılından itibaren Hacettepe Üniversitesi tarafından yürütülen kazı çalışmaları ile gün yüzüne çıkarılıyor. Ayrıca, Güney Aiolis Yüzey Araştırmaları kapsamında bölgedeki antik çağ yerleşim dokusu da detaylı olarak inceleniyor.

İzmir’de İZBAN çilesi: Vatandaşlar isyan ediyor! İzmir’de İZBAN çilesi: Vatandaşlar isyan ediyor!

Panaztepe (2)

Tarihe ışık tutan kazılar devam ediyor

Panaztepe’deki arkeolojik kazılar, bölgenin tarihi ve kültürel zenginliğini ortaya koyarken, İzmir'in antik dönemlerdeki stratejik önemini de gözler önüne seriyor. Uzmanlar, kazıların ve yüzey araştırmalarının bölgenin tarihini daha da aydınlatacağına dikkat çekiyor.

Kaynak: Haber Merkezi