İzmir’in Ödemiş ilçesinde, öğretmenlik kariyerinin ardından ipek böceği yetiştiriciliğine adım atan Gülfer Keskin, 50 yaşında hobi olarak başladığı bu işte 60 yaşına geldiğinde başarılı bir girişimci oldu. 15 yıldan fazla süredir ipek böceği yetiştiren ve bu işin ekonomiye kazandırılmasına öncülük eden Keskin, doğal boyalarla işlediği ipek ürünleriyle yurt dışına da açıldı.

İpek böceği işine gönül veren Keskin, şal, elbise, fular, kimono, kırlent gibi ürünleri kendi tasarımıyla üretiyor ve bunları başta Amerika, İngiltere ve İspanya olmak üzere yurt dışındaki alıcılara satıyor. Keskin, "50 yaşından sonra hobim, 60 yaşından sonra ise işim oldu," diyerek başarı hikayesini özetliyor.

İpek öceğinden sanata dönüşen ürünler

Gülfer Keskin, ipek böceği kozasından elde edilen ince iplerle dokuma yaparak, el emeğiyle ürünler oluşturuyor. Doğal boyalarla boyanmış ipek kumaşları, kimono gibi modern tasarımlar halinde şekillendirerek pazarına sunuyor. Ürünlerinin satışlarının iyi olduğunu belirten Keskin, geçmişte sadece çarşaflar ve peştamallar dokunurken, şimdi daha özgün ve yenilikçi ürünler üretmenin satışları artırdığını vurguluyor. Özellikle kimono tasarımlarının Amerika'dan yoğun ilgi gördüğünü belirtiyor.

İpek böceği yetiştiriciliği artmalı

Keskin, Küçük Menderes Havzası’nın geçmişte olduğu gibi bugün de ipek böceği yetiştiriciliği açısından önemli bir bölge olduğunu belirterek, ipek böceği yetiştiriciliğinin artırılması gerektiğini ifade etti. "İpek bulaşıcı bir şeydir, elinizi verdiniz mi kolunuzu kaptırıyorsunuz; ama çok keyifli" diyerek, ipek böceği yetiştiriciliği ile ilgili tutkusunu da dile getirdi.

İzmir Aliağa’da yeni denizcilik adımı: İKÇÜ ve Aliağa arasında iş birliği! İzmir Aliağa’da yeni denizcilik adımı: İKÇÜ ve Aliağa arasında iş birliği!

Atık ipler yeniden kullanılıyor

Gülfer Keskin, dokuma sırasında hiçbir ipin israf edilmediğini, atık iplerin zeytinyağlı sabunlar kullanılarak yeniden kaynatılıp kullanıma sokulduğunu belirtiyor. Bu çevreci yaklaşım, hem üretim sürecinde tasarruf sağlıyor hem de doğaya zarar vermiyor.

Kaynak: Haber Merkezi