İzmirli 40 başarılı iş kadını tarafından kurulan Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği (USKD), toplumsal faydayı artırma yolunda önemli bir adım atıyor. Dernek, Sosyal Etki ve İnovasyon Merkezi’ni (SEİM) kurarak, sürdürülebilir kalkınma projelerinin toplumsal etkilerini ölçmeyi ve geliştirmeyi hedefliyor. Bu yeni oluşum, derneğin projelerinin etki düzeyini anlamanın yanı sıra, sosyal değişim süreçlerine katkı sağlayacak stratejiler geliştirmeye de olanak tanıyacak.
USKD Yönetim Kurulu Başkanı Ayla Alkan, SEİM’in, toplumsal değişim üzerindeki etkilerin derinlemesine analiz edilmesi için önemli bir kaynak sağlayacağına dikkat çekti. Alkan, SEİM'in oluşturulmasındaki amacın, dernek tarafından yürütülen projelerin başarısını sadece niceliksel olarak değil, aynı zamanda toplum üzerindeki etkileri açısından da değerlendirmek olduğunu belirtti.
Derneğin yeni stratejik adımı
Ayla Alkan, SEİM’in, USKD'nin stratejik planı çerçevesinde kurulan önemli bir yapı olduğunu söyledi. Dernek olarak hedeflerinin, toplumsal fayda ve sosyal değişim alanlarında daha fazla etki yaratmak olduğunu belirten Alkan, SEİM’in bu hedeflere ulaşmada rehberlik edecek bir araç olacağını vurguladı. Alkan, "SEİM, yaptığımız projelerin sürdürülebilirliğini ve etkisini ölçecek, stratejilerimizi bu verilere dayalı olarak belirleyecek. Derneğimizin ulusal ve uluslararası alanda sosyal etki aktörlerinden biri olmasını amaçlıyoruz" dedi.
Sosyal etki ölçümü ve yönetiminin önemi
Sosyal etki yönetimi ve ölçümünün STK’lar için önemine de değinen Ayla Alkan, günümüzde bu süreçlerin derneklerin stratejilerinin şekillenmesinde ve kaynakların verimli kullanılmasında kritik rol oynadığını belirtti. Alkan, "Sosyal etki ölçümü, bir kurumun ne kadar yol aldığını görmek, gelişme alanlarını tespit etmek ve kaynaklarını en etkili şekilde kullanmak için büyük önem taşıyor. Ayrıca, gönüllüleri motive ederek daha fazla insana ulaşmak açısından da değerli bir araçtır" şeklinde konuştu.
Alkan, SEİM'in sadece USKD'ye değil, diğer kurumlara da örnek olmasını umduklarını belirterek, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesine dayalı bir yönetim anlayışının önemini vurguladı.
Sosyal etkiyi birlikte oluşturma
Ayla Alkan, sosyal etkiyi yaratmanın birlikte hareket etmekten geçtiğini belirterek, "Sosyal etki, birlikte var olmanın ve üretmenin sınırlarını ortadan kaldırmayı hedefleyen bir değerler bütünüdür. Bilgi, deneyim ve tecrübenin ortak akılda buluştuğu bir zincirdir. Bu nedenle, SEİM’in, USKD'nin paydaşlarıyla güven ilişkisi oluşturmasında önemli bir rolü olacak" dedi.