İzmir’in Tire ilçesinde yaşayan 75 yaşındaki körüklü çizme ustası Hasan Hüseyin Öter, 11 yaşında başladığı mesleğini tam 64 yıldır sürdürüyor. Kalıp kullanmadan eliyle körük yapan son usta olarak tanınan Öter, haftada iki, ayda sekiz çift çizme üretmeye devam ediyor.
Ustalığa Kutu Han'da devam ediyor
Tarihi Kutu Han’daki küçük atölyesinde mesleğine tutkuyla bağlı kalan Hasan Hüseyin Öter, usta-çırak geleneğiyle büyüyen bir zanaatkâr. Ustası İrfan Kahya’nın yanında çırak olarak başladığı mesleğinde bugün artık Türkiye’nin tanıdığı bir usta konumunda. Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen “Türkiye Yüzyılı’nın Emektarları” programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Türk bayrağı motifli ve “Reis-i Cumhur” yazılı bir körüklü çizme hediye etti.
"Benim ustam körüğü çapraz yaptı"
Her ülkenin kendine has çizmesi olduğunu söyleyen Öter, Türk kültüründe yer alan çoban çizmelerinin özelliklerinden de bahsetti:
“1930’larda Söke’de ağa çizmesi fark yaratmak için yığma körükle yapılıyor, ustam ise 1950’de bunu çapraz körük haline getiriyor. Şimdi çoğu kişi kalıpla yapıyor, ben ise tamamen elle yapıyorum. Ömür boyu bozulmaz. Herkes 'elle yapıyorum' diyor ama gerçekten yapan tek benim.”
“Mesleği yaşatmak istiyorum ama kimse kalmadı”
Öter, bugüne kadar 3 çırak yetiştirdiğini ancak çoğunun sektör değiştirip ayakkabıcılığa yöneldiğini söyledi. Sadece Manisa Turgutlu’daki bir çırağının mesleğe devam ettiğini belirten usta, gençlere seslendi:
“Bu meslek sıradan bir memurun 2 katı kazandırır. Saygın bir iş. Ama gençlerin gözü hep başka yerde. Ben elim kolum tuttuğu sürece yapacağım. Oğlum bile öğrendi ama sıkıcı bulduğu için yapmadı. Keşke birileri çıksa da hakkıyla öğrense. 10 kişi çalışsa 10’una da yetecek kadar iş var.”
“Müşteri memnuniyeti her şeyden değerli”
Her çizme çiftini büyük özenle yaptığını söyleyen Öter, “Müşteri giyip ‘ellerine sağlık usta’ demeden içim rahat etmez. O anı gördükten sonra arkasından seyretmek bile bana keyif veriyor” dedi.