Sayıştay Başkanlığı’nın 2023 yılı denetim raporunda, İzmit Belediyesi’nin önceki yönetimi tarafından 2017 yılında 12 milyon 331 bin TL'ye ihale edilen ve yapımı 2019’da tamamlanan Planetaryum Sanal Gerçeklik Küresi’nin, maliyeti güncellenmiş olarak 75 milyon TL’ye ulaştığı belirtildi. Ancak, bu tesisin amacı dışında kullanılmasının kamu kaynaklarının verimsiz kullanımı anlamına geldiği vurgulandı.

Planetaryumun kısa süren etkinliği ve pandemi sonrası kapanışı

2019 yılı Şubat ve Mart aylarında test amaçlı açılan küre, o dönemde 2 bin 621 ziyaretçi tarafından ziyaret edildi. Astronomi, uzay bilimleri, tıp, kimya, fizik gibi alanlarda eğitim ve görüntülü konferansların verilebildiği küre, resmi açılışının yapıldığı 2019 yılında toplamda 10 bin 431 kişiyi ağırladı. Ancak, 2020’de pandemi sebebiyle faaliyetleri durduruldu ve 2023 yılı itibarıyla yardım malzemeleri, erzak ve kullanılmayan büro eşyaları için depo olarak kullanılmaya başlandığı Sayıştay raporunda yer aldı.

SADAT, Kılıçdaroğlu'nun mal varlıklarına haciz koydu SADAT, Kılıçdaroğlu'nun mal varlıklarına haciz koydu

İzmit'teki Planetaryum Depo Olarak Kullanılmaya Başladı (1)İhale sürecindeki eksiklikler ve yapım işindeki aksamalar

Raporda, yüklenici firmanın 2019'da eksiklikleri tamamlaması için 30 gün süre verildiği, ancak sürecin tamamlanmadığı ve geçici kabul işleminin 2022’de yapıldığı ifade edildi. Özel imalat ve teknolojik donanımların yıpranması nedeniyle ekonomik ömrünün azaldığına dikkat çekildi. Belediye yetkilileri, denetçilerin tespitleri doğrultusunda işlem yapacaklarını bildirdi.

Kaynak: Haber Merkezi