Jogging, hafif tempoda koşma anlamına gelir ve genellikle kardiyovasküler sağlığı iyileştirmek, dayanıklılığı artırmak ve kilo vermek amacıyla yapılır. Yürüyüşten daha hızlı, koşudan daha yavaş bir tempoda gerçekleştirilir. Fiziksel kondisyonu geliştirmek isteyen her yaş grubu tarafından yapılabilir.
Jogging Yaparken Ayakkabı Seçimi
Jogging yaparken rahat ve güvenli hissetmek için oldukça önemlidir. Doğru ayakkabı sakatlık riskini azaltır ve performansı artırır.Düz taban, normal ayak veya yüksek kavisli ayak tipinize göre destek sağlayan ayakkabılar seçilmelidir.Koşu ayakkabısının yeterli topuk ve kemer desteği sağlaması, ayak bileğini ve dizleri korur.Yüksek yastıklamalı ayakkabılar, eklem ve kemiklerinize binen darbeyi azaltır ve daha rahat bir koşu sağlar.
Hafif ayakkabılar, ayaklarınızda fazla yük hissetmeden daha uzun mesafeler koşmanıza yardımcı olur.Ayakkabının ayağınızla doğal bir şekilde esneyebilmesi, rahatlık sağlar ve performansı artırır.Ayakkabının nefes alabilir materyallerden yapılması, ayakların terlemesini önler.
Doğru ayakkabı seçimi, jogging deneyiminizi daha keyifli ve güvenli hale getirir.
Peki Bu Jogging Nasıl Yapılır?
Jogging yapmaya başlamadan önce vücudunuzun hazır olması için gereken özeni göstermelisiniz. Bu da ısınma hareketleri yapmanız gerektiği anlamına gelir.Bu hareketleri ister evde ister açık havada yapabilirsiniz, böylelikle vücudunuz jogging için hazır hale gelecektir.
- Isınma hareketlerinden sonra jogginge göre daha düşük tempodaki yürüyüş ile spora başlamalısınız. Zaman içerisinde hızını arttırıp jogginge geçiş yapmalısınız.
- Doğru duruş, jogging'in etkili olması ve sakatlıkları önlemek için önemlidir. Dik bir duruş, gövdeyi doğal bir şekilde tutarak nefes almayı kolaylaştırır.
- Kısa ve rahat adımlar atılmalıdır. Yüksek adımlar ve çok uzun adımlar eklemlere gereksiz baskı yapabilir.
- Nefes alıp vermeyi adımlarınıza göre ayarlamak enerji yönetimi için yardımcı olur.
- Koşu bittikten sonra vücut sıcaklığını yavaşça düşürmek için hafif yürüyüş ve esneme hareketleri yapılmalıdır.