Tufts Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından yürütülen çalışmaya göre, özellikle ıspanak ve kara lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunan K vitamini, beyin fonksiyonları üzerinde koruyucu bir etkiye sahip.

Tufts Üniversitesi Beslenme Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sarah Booth, K vitamininin daha önce yapılan çalışmalarda kardiyovasküler sistem ve eklem sağlığı için önemli olduğunun bilindiğini belirterek, “Yeni araştırmamız bu vitaminin aynı zamanda beyne de fayda sağlayabileceğine dair güçlü kanıtlar sundu” dedi.

Kalp çarpıntısını dondurma ve kapama yöntemiyle çözdüler Kalp çarpıntısını dondurma ve kapama yöntemiyle çözdüler

Beyni koruyucu etkileri var

Çalışmanın baş yazarı Tong Zheng ise, K vitamininin sinir sistemi üzerindeki etkilerinin daha önce yeterince incelenmediğini vurguladı. Zheng, “K vitamininin nöroprotektif (beyni koruyucu) etkileri var. Araştırmamızda bu etkinin arkasında yatan biyolojik mekanizmaları anlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Ne yemeliyiz?

Uzmanlar, ıspanak, kara lahana, roka, pazı ve brokoli gibi sebzelerin düzenli tüketilmesinin K vitamini düzeyini doğal yollarla artırabileceğini söylüyor. Bu da özellikle yaş ilerledikçe görülen bilişsel gerilemenin yavaşlamasına katkı sağlayabilir.

Muhabir: Gülay Koyuncu