Burdur'da akademisyenler, kolon kanseri hücreleriyle savaşabilen yeni bir özüt keşfetti. Türkiye'nin birçok bölgesinde doğada yetişen "kara mürver" meyvesi, bilim insanları tarafından incelendi ve bu meyvenin bileşenlerinin kanserli hücreleri yok ettiği kanıtlandı.
Kolon kanserine karşı etkili olacak
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hulusi Dinçoğlu ve ekibi, 2023 Şubat ayında kara mürver meyvesi üzerinde araştırmalara başladı. Kara mürverin içeriğindeki antioksidan ve bağışıklık sistemi düzenleyici etkileri nedeniyle kolon kanserine karşı etkili olabileceği düşünüldü. Yapılan çalışmalarda, kara mürver meyvesinin özütünün, kolon kanseri hücreleri üzerinde öldürücü bir etki yaptığı belirlendi.
Prof. Dr. Dinçoğlu, "Bu çalışmada kullandığımız yöntemle, kara mürver meyvesinin yapısındaki kansere karşı etkili bileşenleri saf hale getirdik. Sonuçlar, bu bileşenlerin kolon kanseri hücreleri üzerinde öldürücü bir etki gösterdiğini kanıtladı" dedi.
Kara mürver ekonomik değeri olan bir bitki
Kara mürver meyvesinin Burdur'un Altınyayla ilçesinde doğal olarak yetiştiği belirtiliyor. Ülkenin güneyi ve İç Anadolu'nun güney kesimlerinde de yetişebilen bu meyve, sağlık açısından faydalı bileşenleriyle dikkat çekiyor. Prof. Dr. Dinçoğlu, "Kara mürver, ekonomik değeri olan bir bitki olma yolunda ilerliyor. Ülkemizde bu meyvenin üretimi arttıkça, bu çalışmalar daha da yaygınlaşacak" diye ekledi.
Araştırma, şu an ilk aşamasını tamamladı ve olumlu sonuçlar elde edildi. Elde edilen başarılar, gelecekte deney hayvanları ve insanlarda da yapılacak testlerle kolon kanseri tedavisinde kullanılabilirliğini artıracak.