Kargaların ölüm karşısındaki tuhaf ve ürkütücü davranışları yıllardır halk arasında efsanelere konu olurken, bilim insanlarını da harekete geçirdi. Ölen bir kargayı gördüklerinde toplanıp ağıt yakarcasına sesler çıkaran bu zeki kuşlar, ölüm ve yas kavramlarını gerçekten biliyor olabilir mi? Washington Üniversitesi'nde gerçekleştirilen çarpıcı bir deney, bu gizemi çözmek için önemli bir adım attı.
Maskeli deney şaşırttı!
John Marzluff liderliğinde yürütülen çalışmada, araştırmacılar maskelerle donanarak kargaların tepkilerini ölçtü. Dost maskelerle gelen araştırmacılar kargalara yiyecek sunarken, "düşman" olarak tanımlanan maskeli bir kişi yalnızca elinde ölü bir karga taşıdı. Şiddet içermeyen bu sahneye rağmen kargalar, büyük bir korku ve tepkiyle karşılık verdi.
Kargalar, yiyecekleri reddetti, ürkütücü sesler çıkararak bir araya geldi ve tehlikeyi diğer kargalara adeta ilan etti.
Ölüm yüzü asla unutulmuyor!
En dikkat çekici detay ise, düşman maskeyi takan araştırmacının günler sonra bölgeye boş elle gelmesine rağmen aynı tepkiyi almasıydı. Kargalar, bu kişiyi ölümle ilişkilendiriyor ve haftalar sonra bile unutmadıklarını kanıtlıyordu. Üstelik bu bilgiyi birbirlerine de aktarıyorlardı!
Deneyden altı hafta sonra bile, bölgede yaşayan 65 karganın üçte biri düşman maskeye aynı tepkiyi göstermeye devam etti.
Sadece kendi türüne!
Benzer bir araştırma, aynı aileden alakargaların da cenaze ritüeli sergilediğini gösterdi. Ancak kargalardan farklı olarak alakargalar, başka türdeki ölü kuşlara da tepki verirken, kargalar yalnızca kendi türüne reaksiyon gösterdi. Ölü bir güvercin, onlarda aynı etkiyi yaratmadı. Araştırma, kargaların insan yüzlerini tanıma ve yıllar boyunca unutmama yeteneğini de gözler önüne serdi. Swift’in BBC Earth’e yaptığı açıklamada, “Kargalar ölümle ilişkilendirdikleri yüzleri koşullar değişse bile tanıyor ve hafızalarında canlı tutuyor” dedi.