Karşıyaka Cemal Gürsel Caddesi üzerinde, 1730 Sokak’ın köşesinde yer alan Durmuş Yaşar Köşkü, köklü bir geçmişe sahip tarihi bir yapı olarak İzmir'in simgelerinden biridir. 1900’lerin başlarında, halı ticaretinde dünyanın en büyük tekelini kuran Aliotti ailesi tarafından inşa edilen bu köşk, 1938’de ünlü iş insanı Durmuş Yaşar tarafından satın alınmış ve daha sonra bir vakfa bağışlanarak eğitim merkezi olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1985 yılında "korunması gereken taşınmaz kültür varlığı" olarak tescillenen köşk, zarif Art Nouveau mimarisi ve dikkat çekici süslemeleri ile tanınıyor.

Köşkk3

Gaziemir tatilinde mutlaka yapılması gerekenler neler? Gaziemir tatilinde mutlaka yapılması gerekenler neler?

Aliotti ailesinden Yaşar ailesine İzmir’in ticaret tarihine katkı

İtalya'nın Floransa kentinden yola çıkarak Sakız Adası üzerinden İzmir’e yerleşen Aliotti ailesi, 1820 yılından itibaren İzmir'de ticaretin önde gelen isimlerinden biri haline geldi. Batı Anadolu'da binlerce küçük üretici ile başlattıkları halı işini büyüterek Oriental Carpet Company’yi kuran aile, İzmir merkezli olarak bu ticarette dünya çapında bir tekel konumuna ulaştı. Aliotti ailesi, İzmir'in ticaretine katkılarıyla bölgenin gelişmesine öncülük ederken, Karşıyaka, Bornova ve Buca gibi bölgelerde iz bırakmış yapılar inşa etti.

Köşkk4

Eğitim ve kültür hizmetleri sunan bir merkeze dönüştü

Durmuş Yaşar Köşkü olarak bilinen bu tarihi yapı, Baron Aliotti tarafından 1914 yılında yaptırıldı. 1938 yılında Yaşar Holding’in kurucularından Durmuş Yaşar tarafından satın alındıktan sonra ailesinin adıyla anılmaya başladı. Binanın kullanım amacını değiştirerek vakfa bağışlayan Yaşar, burayı eğitim ve kültür hizmetleri sunan bir merkeze dönüştürdü.

Köşkk2

 Art Nouveau estetiğiyle İzmir’de bir mimari harika

Durmuş Yaşar Köşkü, iki bloktan oluşan ve 678 m² kapalı alana sahip, Art Nouveau tarzında inşa edilmiş bir yapı olarak öne çıkıyor. Öndeki blok iki katlı, arka blok ise üç katlı olarak tasarlanmış olup, cephede yer alan çiçek motifleri, asimetrik yapısı ve teraslı çatısıyla bu estetik akımın izlerini taşıyor. Çatısındaki üçgen tasarım, ahşap süslemeler ve çiçek motifleriyle göz dolduran köşk, 2018 yılında tekrar restore edilerek günümüz eğitim faaliyetleri için uygun hale getirildi.

Köşkk1

Kaynak: Haber Merkezi