Kasapoğlu’ndan ‘Spor Diplomasisi’ açıklaması

Kasapoğlu;’’’Aslında yeni bir kavram üzerinde konuşuyoruz. Spor diplomasisi bir kamu diplomasisi aracı, bir yumuşak güç unsuru olarak, sadece Türkiye değil dünya için de yeni bir kavram. Türkiye’de spor diplomasisi ya da spor ve uluslararası ilişkiler alanında yapılan çalışmaların kısıtlı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev yaptığım süre içinde bu alana özel bir önem verdik ve spor diplomasisi ile ilgili dünyada yürütülen çalışmaları yakından takip ederek Türkiye’nin bir spor diplomasisi stratejisinin hazırlanması için yoğun gayret sarf ettik’’ dedi. 

Türkiye’nin uluslararası alanda önyargıları kırabileceği en önemli alanlardan birinin spor olduğuna inanıyoruz diyen Kasapoğlu;’’Spora bölgesel ve küresel düzeyde kendimizi, kendi hikayemizi anlatmamıza, kendimizi tanıtmamıza imkan veren bir insani diplomasi faaliyeti olarak bakıyoruz. Dolayısıyla, spor bizim için salt bir spor meselesi değil.

Biz burada Türkiye olarak sporun birleştirici gücü ve popülaritesinden daha fazla faydalanmamız gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

Kasapoğlu sözlerine şöyle sürdürdü:

Hızla değişen ve giderek istikrarsızlaşan bir uluslararası ortamda sporun Türkiye’nin dış politika hedeflerine ulaşmasında katkı sağlayabileceğine inanıyoruz açıkçası. O yüzden Türkiye’nin dış politika hedefleriyle uyumlu bir spor diplomasisi stratejisine ihtiyacı olduğunu ve bunun zamanının geldiğini düşündüğümüz için spor diplomasisinin 12. Beş Yıllık Kalkınma Planına girmesini sağladık.

Spor diplomasisi bir kavram olarak ilk kez devletin ana politika belgesine girerek spor diplomasisinden bir kamu diplomasisi aracı, bir yumuşak güç unsuru olarak yararlanılacağının altı çizilmiştir.  

12. Kalkınma Planında spor diplomasisi ile ilgili olarak;

Ülkemize özgü bir spor diplomasisi stratejisinin hazırlanacağı,

Sporla ilgili uluslararası kuruluşların karar organlarında ülkemizin temsil gücünün arttırılacağı,

Olimpiyatlar başta olmak üzere uluslararası spor müsabakalarında başarılı olan sporcularımızın marka elçisi olarak görevlendirileceği gibi somut hedefler belirlenmiştir.

0 Yorum

Yorum Gönder