Son yıllarda siyasiler, sanatçılar, din adamları ve gazeteciler gibi kamuoyunun ilgisini çeken isimler, hakaret davalarını gelir kaynağına dönüştürmüştü. Bu kişiler, kendilerine hakaret edenleri yargıya taşıyarak, davalar uzlaşma ile sonuçlandığında ödemeler alıyor, dosyaları kapatıyordu. Ancak, bu durum savcılıkların iş yükünü artırırken, davadan elde edilen kazanç da avukatlarla hakarete uğrayan kişiler arasında paylaşılıyordu. Meclis, bu durumu düzenlemek amacıyla 9. Yargı Paketi'ni kabul etti.
Hakaret suçları artık ön ödeme kapsamında
9. Yargı Paketi ile birlikte, hakaret davalarına yönelik önemli bir değişiklik getirildi. Artık hakaret suçları, "ön ödeme" kapsamına alındı. Bu düzenlemeye göre, bir kişiye hakaret edilmesi durumunda, dosyanın kapanması için Maliye Hazinesi’ne ödenecek miktar 9 bin TL olarak belirlendi. Hakaretin dini değerlere yönelik yapılması durumunda ise ceza, 36 bin TL'ye kadar çıkabilecek. Bu yenilik, hakaret davalarını gelir kaynağına dönüştüren bazı kişiler ve avukatlar için büyük bir darbe anlamına geliyor.
Öte yandan, kamu görevlilerine yönelik yapılan hakaret davaları ise bu yeni düzenlemeden muaf tutuluyor. Kamu görevlilerine yönelik davalar, normal soruşturma süreçlerine göre işlemeye devam edecek.
Hakaret davaları artık ekonomik bir yük değil
Hakaret davalarının, birçok kişinin gelir kaynağı haline gelmesi, özellikle avukatlar için bir endüstri yaratmıştı. Ancak yeni düzenleme, davaların ekonomik bir yük haline gelmesini engelleyecek ve savcılıklarda işlem hacmini azaltacak. Ödeme yaparak davanın kapanmasını sağlayan kişilerin kazançları, bu yeni sistemle birlikte önemli ölçüde azalmış olacak.