Konak Belediye Başkanı Batur'dan deprem raporu

 Konak Belediyesi Mart Ayı meclisi birinci bileşimi Başkan Abdül Batur idaresinde gerçekleştirildi. Başkan Batur, meclis grubuna Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremin ardından afet bölgesinde Konak Belediyesi'nin yaptığı çalışmaları anlattı. Başkan Batur, afet bölgesinin yanı sıra Konak ve İzmir için de depreme dirençli kent noktasında neler yapılacağını anlattı. 

"KAHRAMANMARAŞ'TA ÇADIR KENT KURDUK"

Başkan Batur, Konak Belediyesi'nin ilk olarak Hatay'a intikal ettiğini aktararak, "90 kişilik ekiple Hatay Defne'de konuşlandık. Hem arama kurtarma hem de teknik arkadaşlarımız bölgedeydi, ellerinden gelen çabayı gösterdiler, ben de bir süre yanlarındaydım. İnanılmaz görüntüler, hikayeler var. Belediye olarak biz de elimizden geleni yaptık. Şimdi Ankara Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda Kahramanmaraş Bölgesinde çalışıyor ekibimiz. Dün çadır kent kurduk, mobil mutfağı, kreşiyle, belediyemize yakışan tertemiz bir çadır kent oldu. Bugün sabah 550 vatandaşımızı o çadır kente yerleştirdik, üç öğün yemeklerini sağlıyoruz. 100 çadır daha arayışımız var, bulunca yeni bir çadır kent kurma çalışmasına başlayacağız" dedi. 

"DEPREM OLMAMIŞ GİBİ HAREKET EDEN İÇİN AYNAYA BAKSINLAR"

Başkan Batur, depremle ilgili siyaset yapılmaması gerektiğini dile getirerek, AK Parti'den gelen "Batur, deprem olmamış gibi hareket ediyor" eleştirilerine de yanıt verdi. Batur, "Teknik arkadaşlarımızla birlikte neler yapabiliriz, daha sağlıklı, depreme dirençli kent nasıl yaparız diye Büyükşehir'in önderliğinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Deprem olacak ama dirençli kent için gerek merkezi hükümet, Çevre Bakanlığı, Büyükşehir ve Konak olarak çalışmalarımızı yürütmeliyiz. Şapkayı önümüze koyup yeni bir sayfa açmalıyız. Kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu özümsedik. Bu konuda da siyaset yapılıyor, üzülüyorum. Yarın yine deprem bölgesine gideceğiz, orada gördüklerimizi buraya aktaracağız. Orada arabada yatırıyoruz. Batur Konakla ilgili, kentin geleceği ile ilgili çalışıyor. Gündemde yok, gündeme deprem mi koyacağız. Depremin üzerinden siyaset yapılmasın. Biz işimizi iyi yaparız. Deprem olmamış gibi hareket eden biri varsa aynaya baksınlar. Biz kentimizi, depremi düşünüyoruz, öneriler getiriyoruz" diye konuştu. 

"BAZI BÖLGELER İÇİN RADİKAL ÖNLEMLER ALACAĞIZ"

Konak'taki bazı bölgeler için depreme dayanıklılık kapsamında radikal önlemler alınacağını kaydeden Batur, "Kentsel dönüşüm diyoruz neden, kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu artık herkes anlamalı. Kentsel dönüşümden başka çaremiz yok. Bazı bölgelerde radikal önlemler alacağız, tabi bunu Büyükşehir ile birlikte yapacağız" açıklamasında bulundu. 

"3 BİN 520 DEPREMZEDE KONAK'TA"

Batur, afet bölgesine gönderilmek üzere Konak Belediyesi'ne gönderilen yardımlar için Konaklı vatandaşlara teşekkür ederek, "Deprem bölgesine gönderilen yardımın mali tutarı 25 milyon 347 bin lira, bunun bütçeden karşılananı 10 milyon TL. Bölgeden gelen 3 bin 520 depremzede var Konak'ta" bilgisini verdi. 

"BODRUM KAT TEŞVİK EDİLMELİ"

"Depreme dirençli kentler kapsamında önerilerimiz var" diye Başkan Abdül Batur, "Çevre Şehircilik Bakanlığının bazı düzenlemeler yapacağını öğrendik. Tüm projelerin meslek odalarından onay alması gerektiğini düşünüyoruz. Yapı denetim firması kanunun yeniden ele alınması lazım. Bunun yeniden günün şartlarına göre, içine jeoloji ve jeofizik mühendislerini de alan yeni bir yapılandırma olması lazım. Yeni bina yapılırken, jeoloji mühendisi bahçeden etüt alıyor ama binanın oturacağı yerden alınmıyor, bunun yapılması doğru olacaktır. Şantiye şeflerinin de yapı denetim gibi ortak havuzdan atanması yapılmasında fayda var diye düşünüyoruz. Bodrum kat teşviği sağlanmalı, bodrum katlı binalar da yıkılmış ama yan yatmış. Çelik yapının teşviği yapılmalı" dedi. 

"BAYRAKLI EMSAL SORUNU ÇÖZÜLMELİ"

Batur, önerilerini şöyle sıraladı: 

Bitişik nizamdan mümkün olduğunca kaçınılmalı. Parsel bazında dönüşüm sağlanması için Şehir Plancıları Odası ve TMMOB'un mahkemeye vermesiyle Bayraklı'da emsaller iptal edildi. Bununla ilgili Büyükşehir ve Çevre Bakanlığı, ilçe belediyeler olarak odalarla oturup bu işi çözmeliyiz. Dere yatakları ve çevresine imar izni verilmemeli. 

"HER ÖNÜNE GELEN MÜTEAHHİT OLAMAMALI"

Türkiye'de 400 bine yakın müteahhit var. Her önüne gelen ben müteahhidim dememeli. Geçmiş yapılanması, mesleki denetim olmalı. Yeni bir kanuna ihtiyacı var. Bilimsel olarak yapılan binalarda sıkıntı yok. Kalfaların ve yanındakilerin de muhakkak sertifika dışında denetlenmesi gerekiyor. Yapı denetim firmalarına sigortanın bağlanması ve sorumluluk alması önerimiz var. 

"KOLON DENETİMİNE BAŞLAYACAĞIZ"

Konak'ta kolon denetimi başlatacağı anlatan Batur, "Deprem bölgesinde sık gördüğümüz, zemin katlarda kolon kesilmesi olayı var. Yeni yapılacak binalarda 3 ya da 5 yılda bir zemin kat tasdiki yapacağız. Esnaf arkadaşlarımız biraz üzülecek ama kusura bakmasınlar, 3 yılda bir vize alma zorunluluğu getireceğiz. Kolonlar kesildi mi, kolon yanındaki duvar yıkıldı mı kontrolünü yapacağız. Oturduğunuz binada zeminde kolon kesilmesi ile ilgili tedirginliğiniz varsa, belediyemize müracaat edin, ücretsiz kontrol yaptıracağız" dedi. 

"İMAR BARIŞI BİR DAHA GÜNDEME GELMEMELİ"

Batur, imar barışına ilişkin de açıklamada bulunarak, "Artık imar barışı istemiyoruz. Katliamların en büyük sorumlusu. Dolaylı imar afları çıktı, yok su bağlanacak... Artık imar barışını gündeme getirecek bir sistem olmamalı" ifadelerini kullandı. 

207 Yorum

Yorum Gönder