1929 yılında inşa edilen ve İzmir'in endüstri mirasının en değerli yapılarından biri olan Elektrik Fabrikası, kent için önemli bir kültürel ve tarihi simge olarak korunuyor. Kültür Varlığı olarak tescillenen bu yapının, kamusal kültürel işlevle sürdürülmesi gerektiğini belirten Konak Belediyesi, Özelleştirme İdaresi’nin bu alana yönelik ticaret ve turizm alanı planlarını kabul etmeyeceğini açıkladı.

Kültürel miras olarak korunmalı

Konak Belediyesi'ne göre Elektrik Fabrikası ve benzer endüstriyel miras alanları, kentin sosyal ve kültürel yapısında önemli bir yere sahip. İmar planlarında kültürel tesisler olarak ayrılan bu alanların, ticari kullanıma açılmasının kamu yararına ters düştüğünü vurgulayan belediye, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Havagazı Fabrikası ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Eski Tekel Fabrikası’nda yaptığı gibi kamusal kültür alanı olarak kullanılması gerektiğini belirtti.

Belediyenin kamusal alan talebi reddedilmişti

Geçmiş dönemlerde Elektrik Fabrikası’nın satışa çıkarılması aşamasında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ihaleye katılma talebi reddedilmişti. Gerekçe olarak “Sadece özel şirketler katılabilir” denmişti. Konak Belediyesi, bu alanın rant yerine kültür ve sanat işlevleriyle değerlendirilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi ve ilgili meslek odalarıyla iş birliği yapılabileceğini belirtiyor.

Seferihisar’da lisede bıçaklı kavga: 3 öğrenci yaralı Seferihisar’da lisede bıçaklı kavga: 3 öğrenci yaralı

Kültürel mirasa sahip çıkılacak

Konak Belediyesi, Elektrik Fabrikası ve benzer kültürel miras alanlarının ticari işlevlere açılmasının, kamunun yararına olmadığı gibi kentin kültürel zenginliğine de zarar vereceğini ifade etti. Belediye, İzmir’in endüstri mirasını çağdaş tasarımlarla yaşatmak ve halkın kullanımına sunmak amacıyla bu projeye karşı her türlü hakkını kullanacağını ve mücadeleyi sürdüreceğini kamuoyuna duyurdu.

Kaynak: Haber Merkezi