Tarihi yapıları restore ederek değil, yaşatarak koruma anlayışıyla hareket eden Konak Belediyesi, bünyesinde kurduğu Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü ile İzmir’in tarihine bilimsel ve sürdürülebilir temelli bir dokunuş yapıyor. Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Kültürel miras sadece geçmişin değil, bugünün kimliği ve geleceğin teminatıdır” diyerek, müdürlüğün yalnızca teknik çalışmalarla sınırlı kalmayacağını vurguladı.

İzmir’in tarihine bilimsel koruma

Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait birçok miras alanını barındıran Konak’ta kurulan Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü, şimdiden önemli çalışmalara imza attı. Müdürlüğün öncelikli hedefleri arasında bilimsel belgeleme, restorasyon, toplumsal farkındalık artırıcı etkinlikler ve ulusal-uluslararası iş birlikleri yer alıyor.

İzmir kırsalına 125 yeni yangın tankeri geliyor İzmir kırsalına 125 yeni yangın tankeri geliyor

Kemeraltı, Alsancak ve Kalearkası gibi UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan İzmir Tarihi Liman Kentikapsamında yer alan bölgeler de bu çalışmaların merkezinde olacak. Yaklaşık 3 bin kültürel miras alanı, müdürlüğün koruma kapsamına alındı.

Havra Sokağı, Çakaloğlu Hanı ve Tuzcu Mahallesi radar altında

Müdürlük, faaliyete geçtikten kısa süre sonra Havra Sokağı ve İkiçeşmelik bölgelerinde düzenleme projelerine başladı. Tarihi Çakaloğlu Hanı ve Hamdi Dalan Sabun Fabrikası’nın restorasyon süreçlerini yakından takip eden ekipler, aynı zamanda Tuzcu Mahallesi’nde belediyeye bağış yoluyla geçen iki yapının restorasyonu için Valilik fonuna başvuruda bulundu.

Ayrıca kentteki miras rotaları üzerine de çalışmalara başlandı. Ziyaretçilere yönelik deneyim alanları oluşturmak, tarihi yapıların sadece yerel halkın değil, turistlerin de dikkatini çekmesini sağlamak hedefleniyor.

Başkan Mutlu: “Korumak, yaşatmakla olur”

Kültürel mirasın korunmasında restorasyon kadar sosyal, ekonomik ve kültürel boyutların da dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, şu açıklamayı yaptı:

“Kültürel Miras Koruma Müdürlüğümüz, yalnızca tarihi yapıları restore etmekle kalmayacak; onları yaşatacak projeler de geliştirecek. Gelecek nesillere, tarihi mirasını koruyarak ve yaşatarak aktarabilen bir toplum olabilmek için bilimsel, katılımcı ve sürdürülebilir bir anlayışla hareket edeceğiz.”

Uluslararası iş birlikleri yolda

Kültürel mirasın sadece yerel değil, evrensel bir değer olduğuna dikkat çeken müdürlük, İzmir Büyükşehir Belediyesi, üniversiteler, Tarihi Kentler Birliği, ICOMOS ve diğer uluslararası kuruluşlarla iş birliği içinde olacak. Bu iş birlikleriyle hem teknik donanımın hem de koruma stratejilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Kaynak: bülten