KÜLTÜR BAKANLIĞI’NA AVUKAR MERCAN’DAN ÇEŞME PROJESİ İÇİN DİLEKÇE

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İzmir'in Çeşme ilçesinde hayata geçirmek istediği Çeşme projesi tartışılmaya devam ediyor. Meslek odalarının da bulunduğu yüzlerce kişi projeye itiraz etmişti. Danıştay 6. Dairesi'ne konuya ilişkin dava açılmış ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu "Yürütmeyi Durdurma Kararı" vermişti.

"SİT DERECESİ KEŞİFLERİNİN TEMELİ KALMADI"

Davanın avukatlarından Şehrazat Mercan, verilen Yürütmeyi Durdurma Kararı ile birlikte sit derecesinin düşürülmesine yönelik devam eden keşiflerin de temelinin kalmadığını kaydetmiş ve "Bu karardan sonra hiçbir işlem, izin, ruhsat, plan yapılmamalı, yapılamaz. İdari Yargılama Usul Kanunu durdurur hepsini. İdari Yargılama Usul Kanunu'na göre bundan sonra devamı olacak işlemlerin durdurulması gerekiyor" demişti.

BAKANLIĞA DİLEKÇE VERİLDİ

Av. Mercan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na projeye ilişkin tüm işlemlerin durdurulması için dilekçe verdi. Mercan'ın dilekçesinde, "İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 28. maddesinin 1. fıkrasında yer alan; 'Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez.' şeklindeki yasal düzenleme uyarınca, hukuk devleti ilkesinin gereği olarak idare, yargı kararlarına uymak ve kararların gereğine göre işlem ya da eylemde bulunmak zorundadır" ifadelerini kullandı.

"KARARI UYGULAMAYAN MEMURLARA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNURUZ"

Av. Mercan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na verdiği dilekçede tüm faaliyetlerin durdurulması ve konuya ilişkin bilgi verilmesi talebinde bulunarak "Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda, mahkeme ilamının kurumunuza tebliğinden itibaren en geç 30 gün içinde "İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin 11.02.2020 tarih ve 2103 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararının yürütmesinin durdurulmasını, işbu Cumhurbaşkanlığı Kararı esas alınarak yürütülen veya yapılması planlanan işlem ve faaliyetlerin de durdurulmasını, bu işlemlerin sonucunda Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında tarafımıza bilgi verilmesini talep ederiz.  Ayrıca, idarenin, maddi ve hukuki koşullara göre uygulanabilir nitelikte olan bir yargı kararını aynen ve gecikmesizin uygulamaktan kaçınması, Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesinde belirtilen görevi kötüye kullanma suçunu oluşturacağından, kararı uygulamaktan kaçınan memurlar hakkında cezalandırılmaları talebi ile Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunacağımızı bildiririz" dedi. 

206 Yorum

Yorum Gönder