Ulus'ta yapımına 1915 yılında başlanan, Türk mimari stilinde iki katlı inşa edilen bina, 23 Nisan 1920-15 Ekim 1924 tarihleri arasında Birinci Tbmm Binası olarak hizmet verdi.
Tarihi belgeler, tablolar ve fotoğraflar sergileniyor
Bir dönem Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak da kullanılan ve 23 Nisan 1961'de "TBMM Müzesi" adıyla halkın ziyaretine açılan bina, Atatürk'ün doğumunun 100. yılını kutlama programı çerçevesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon, teşhir ve tanzim çalışmaları sonucu 23 Nisan 1981'de "Kurtuluş Savaşı Müzesi" adıyla hizmet vermeye başladı. Müzede Riyaset Divanı (Bakanlar Kurulu Odası), Encümen Odası, Dinlenme Odası, Şer'iye Encümeni Odası, İdare Odası, Reis Odası, Mescit bölümlerinde, tarihi belgeler, tablolar, resim ve fotoğraflar, Erzurum Kongresi'nde kullanılan mühür, Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan telefon santralı, bazı harp araç ve gereçleri, Gümrü Antlaşması sırasında Kazım Karabekir Paşa'ya hediye edilen gümüş yemek takımı, Misakımilli'yi temsil eden sembolleri taşıyan halı, istiklal madalyaları, Atatürk ve arkadaşlarını Meclis balkonunda gösteren yağlıboya tablo, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nda kullandığı dürbün, üniforma örnekleri, 23 Nisan 1920'de meclis binasına asılan Recep Peker imzalı bayrak, TBMM tarafından mebuslara hediye edilen mavzerler, istiklal madalyaları, rozetler, belgeler ve özel hatıra eşyaları sergileniyor.
Ankara'nın en çok gezilen müzeleri arasında yer alan müze, 2024 yılında 2 bini yabancı olmak üzere toplam 590 bin 932 kişi tarafından ziyaret edildi.